Strona główna Aktualności Domowa granola – prosty przepis

Domowa granola – prosty przepis

przez admin

Granola to nic innego jak pieczona mieszanka płatków zbożowych, różnego rodzaju orzechów, suszonych owoców oraz cukru. Zwykle podawana jest z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Można ją kupić gotową lub przyrządzić samemu według własnych preferencji. Domowa granola to przysmak, który łatwo przygotować w domu i cieszyć się długo jego smakiem – oto przepis.

Domowa granola – przepis

Składniki na ok. 500 g smakołyku:

  • po 50 g wybranego orzechów (włoskich, laskowych, pekan, nerkowca)
  • rodzynki 50g
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 6 łyżeczek wiórek kokosowych
  • 5 łyżek miodu
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
domowa granola przepis

 

Przygotowanie:

1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Orzechy posiekać na średnie kawałki. Przełożyć do naczynia, dodać płatki owsiane, olej, cukier waniliowy, miód, sól. Wymieszać i przełożyć na blachę do pieczenia. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160° C *(z włączonym termoobiegiem).

3. Dodać wiórki kokosowe oraz rodzynki. Piec przez kolejne 8 minut, mieszając co 2 minuty.

4. Po ostudzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia np. słoika.

Tak przygotowaną granolę może też wykorzystać np. do wykonania domowych batoników muesli.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej