Strona główna Aktualności Na rozgrzewkę w chłodne dni – zupa z soczewicy z kiełbasą chorizo

Na rozgrzewkę w chłodne dni – zupa z soczewicy z kiełbasą chorizo

przez admin

Ta zupa ma hiszpański rodowód i jest sycącą propozycją na chłodne dni, gdy bardzo potrzebujemy rozgrzania. Sprawdzi się też wtedy kiedy nie jest bardzo zimno, ale potrzebujemy smacznej energii po wysiłku fizycznym. Oto przepis na hiszpańską zupę z soczewicy z kiełbasą chorizo.

Zupa z soczewicy z kiełbasą chorizo – składniki dla 4 osób

  • Oliwa – 4 łyżki
  • Kiełbasa chorizo – 250g
  • Duża cebula
  • Papryka żółta – 1 sztuka
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Marchewka – 2 średnie sztuki
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Liście laurowe – 2 sztuki
  • Starta, ostra papryka
  • Sól
  • Natka pietruszki
  • Pomidor – 1 duży
  • Zielona soczewica – 350 g
  • Ziemniaki – 2 sztuki


Zupa z soczewicy z kiełbasą chorizo – przygotowanie

  • Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki. Podsmaż na rozgrzanej oliwie przek 3 minuty (mieszając).
  • Cebulę drobno posiekaj. Czosnek obierz i także posiekaj. Dodaj do kiełbasy podsmaż przez kolejne 2-3 minuty. Paprykę oczyszczona z gniazd nasiennych pokrój w paski, a marchewkę w plasterki. Dodaj do kiełbasy – smaż przez kolejne 3 minuty mieszając.
  • Dodaj liście laurowe, szczyptę ostrej papryki oraz odrobinę soli oraz pokrojonego drobno pomidora bez skórki. Całość przełóż do garnka.
  • Zawartość garnka zalej bulionem warzywnym – przygotujesz go z:

2 marchewek,
połowy selera
2 pietruszek
jednego pora
jednego liścia laurowego
2 ziaren ziela angielskiego
2 liści kapusty (opcjonalnie)

Składniki wrzuć do garnka, zalej 2 litrami wody i gotuj na małym ogniu przez godzinę

  • Gdy składniki zupy są już zalane bulionem dodaj soczewicę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 10 – 12 minut. Soczewica ma tendencję do przywierania do dna, dlatego od czasu do czasu mieszaj zawartość garnka.
  • Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj przez około 30 minut na małym ogniu (aż soczewica się rozgotuje, a warzywa będą miękkie). Tuż przed podaniem posiekaj natkę i przyozdób nią zupę.

Smacznego!

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej