Strona główna Aktualności Proste leczo – rozgrzewający klasyk

Proste leczo – rozgrzewający klasyk

przez admin
Leczo to jedno z dań, które lubimy najbardziej – zarówno jeść jak i przygotowywać. Dlaczego? Powodów jest kilka: prostota przygotowania, możliwość dodawania składników, które zindywidualizują smak, rozgrzewający charakter oraz główny składnik – papryka, którą niezależnie od koloru uwielbiamy.
Poznajcie nasz przepis – przygotowanie dania zajmie nie więcej niż godzinę.
Składniki:
  • kilogram papryki (różne kolory)
  • 500 g pomidorów
  • łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki sproszkowanej ostrej papryki
  • olej
  • do smaku sól, pieprz
 

 
Przygotowanie
  • Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
  • Kroimy w dość sporą kostkę.
  • Obraną cebulę kroimy w półtalarki
  • Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebule, dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy około 10 minut (mieszając).
  • Patelnię zestawiamy z kuchenki, dodajemy oba rodzaje mielonej papryki oraz pomidory. Wstawiamy na duży ogień – czekamy, aż pomidory puszcza sok. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Doprawiamy sola i pieprzem.
  • Leczo możesz podać na sposób węgierski, czyli z potrawami mięsnymi lub po swojsku z pieczywem lub ziemniakami. Jeśli nie chcesz podawać dania z tymi dodatkami możesz leczo wzbogacić o podsmażoną kiełbasę – potrawa stanie się bardziej sycące.
Smacznego!
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej