Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Odchudzone ciasta

Data: 21.12.2015


W te Święta wiele osób poczuje skutki przejedzenia – działając profilaktycznie warto w świątecznym menu zaplanować kilka dań o obniżonej kaloryczności. Dotyczy to również ciast – poznajcie 2 przepisy na odchudzone wypieki: ciasto marchewkowe oraz piernik.  

Piernik świąteczny na stewii (receptura na 10 porcji) 
  • 150 g serek homogenizowany (1 opakowanie) 
  • 120 g jaja kurze całe (2 sztuki) 
  • 250 g mąka żytnia, typ 1400 (1/4 paczki) 
  • 30 g stewii w proszku 
  • 50 g śliwka suszona (1/3 opakowania) 
  • 125 g mleko spożywcze, 2% tłuszczu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Jajka wraz z serkiem homogenizowanym zmiksować na puszystą masę. Wszystkie suche składniki przesiać do osobnego naczynia, dodać mleko i zmiksować z masą jajeczno – serową. Do gotowego ciasta dorzucić pokrojone suszone śliwki a następnie przelać je do keksówki o wymiarach 30x15 cm uprzednio wysmarowanej olejem rzepakowym i piec w piekarniku rozgrzanym do 170? przez 40 minut. 

Jedna porcja zawiera około 134 kcal (16% białko, 21% tłuszczu, 63% węglowodanów) 



Ciasto marchewkowe (receptura na 10 porcji) 

  • 400 g marchwi (6 sztuk) 
  • 130 g płatków owsianych (13 łyżek) 
  • 4 jaja kurze całe  
  • 2 łyżki oleju rzepakowegp) 
  • 2 łyżki miodu
  • 30g orzechów włoskich 
  • 50 g suszonych owoców (daktyle, rodzynki, żurawina, śliwka, morela)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru 

Marchew umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mąkę, orzechy i suszone owoce posiekać na mniejsze części. Białka oddzielić od żółtek i ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlać żółtka i dalej miksować. Do gotowej masy dodać startą marchew i delikatnie wymieszać ciasto. Stopniowo dodać olej i miód ciągle mieszając. Przez sitko przesiać „mąkę”, proszek do pieczenia i przyprawy a następnie delikatnie wymieszać. Do gotowej masy dodać bakalie. Ciasto wlać do formy  wysmarowanej uprzednio olejem rzepakowym i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180?C na około 50-60 minut. 

Jedna porcja zawiera około 165 kcal (13% białko, 46% tłuszczu, 41% węglowodanów)

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXI edycja

Uroda

Demakijaż latem

Kuchnia

Szparagowe love z orzechami

Kuchnia

Mały wielki owoc


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.