Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Jak prawidłowo degustować kawę?

Data: 12.12.2015


Kawa, podobnie jak wino, posiada pewne reguły degustacji. Znając przynajmniej kilka z nich, można lepiej zrozumieć, a przede wszystkim dostrzec właściwości smaku i aromatu tego czarnego naparu.  Jej bogactwo jest przeogromne - kawa posiada około 1000 różnych posmaków, z czego same espresso ma ich ponad 600. Korzystając z kilku  spostrzeżeń i wskazówek, będziemy mogli na nowo odkryć urok tego napoju, który większość z nas pije każdego dnia.

Kawa dobrej jakości

Spośród wszystkich posmaków kawy, zazwyczaj czujemy tylko smak palonych ziaren. Jeśli chcemy w pełni delektować się tym napojem, z szerokiego asortymentu musimy wybrać odpowiednią kawę. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, skąd pochodzą ziarna i na skład mieszanki, a następnie na poziom palenia oraz jego datę. Oczywiście zawsze najlepiej wybierać kawę ziarnistą, a nie mieloną.

Każdy rejon, w którym rosną kawowce, posiada charakterystyczne cechy, które odzwierciedlają się w smaku naparu, a w mieszankach ziaren z różnych regionów można odnaleźć jeszcze więcej interesujących posmaków. Kawa może być palona na różnym poziomie, od jasnego po bardzo ciemne. W przypadku tego ostatniego istnieje duże prawdopodobieństwo, że producent spalił ziarna głównie w celu ukrycia niepożądanych właściwości kawy złej jakości Na datę palenia ziaren należy zwracać uwagę dlatego, że kawa świeżo palona jest najbardziej aromatyczna. Aromat ten zostaje zachowany nie dłużej, niż przez pół roku.

Optymalne właściwości aromatyczne kawowy napar uzyskuje dopiero wtedy, gdy jest przyrządzony jednym z trzech sposobów: Espresso, Americano lub z Chemexu.
Proces przyrządzania espresso pomaga wydobyć z kawy pełną gamę jej aromatu. Wynika to z tego, że kofeina nie przesłania właściwości nabytych przez kawę w procesie obróbki. Kofeina wyodrębnia się z kawy w trakcie jej kontaktu z wodą. Im dłuższy jest ten kontakt, tym więcej kofeiny przechodzi do naparu. W procesie przygotowywania espresso woda przechodzi przez zmieloną kawę pod ciśnieniem w krótkim czasie, dzięki czemu zostaje zachowany prawdziwy smak i aromat kawy.



Kawa Americano to z kolei espresso z dodatkiem gorącej wody. W tym wypadku aromat staje się delikatniejszy, przez co można łatwiej zidentyfikować subtelne posmaki kawy. Niektórzy smakosze kawy najbardziej cenią właśnie tę metodę przygotowywania kawowego naparu.

Trzecia z metod polega na przygotowaniu jej w Chemexie. Tym sposobem kawa (wyłącznie drobno mielona) jest zaparzana w filtrze. Wsypuje się ją do filtra i zalewa gorącą wodą. Woda, powoli przeciekając przez kawę i filtr do szklanego naczynia, absorbuje aromat kawy. Kawowy napar przygotowany tą metodą jest aromatyczny i delikatny. Jednak chcąc uzyskać maksimum smaku i aromatu, trzeba uważnie dobrać filtr, aby do naparu nie przedostał się posmak papieru.

Degustacja

Kawę najlepiej jest pić z porcelanowych filiżanek o grubych ściankach, które na dłużej zatrzymują ciepło. Natomiast absolutnie nie jest wskazana degustacja kawy z papierowych, jednorazowych kubków, bowiem papier zmienia smak napoju. W trakcie degustacji, dobrze jest przepłukiwać usta wodą, aby za każdym razem lepiej odczuwać intensywność (to „orzeźwia” receptory smaku).

Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów firmy "Przyjaciele Kawy"





Zobacz także


Uroda

Creme brulee dla cery

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXX edycja

Kuchnia

ABC parzenia herbaty

Kuchnia

Kulinarne przygody zwariowanej Malezyjki


 





Komentarze

15.12.2015 12:52:37 pocachontas1988 napisał:
Wspaniały artykuł, ja też dzisiaj na moim blogu spłodziłam kilka słów na temat rytuału picia kawy :) https://crazyitaliana.wordpress.com/2015/12/15/kawa-kawka-kawusia/

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.