Strona główna Aktualności Jak prawidłowo degustować kawę?

Jak prawidłowo degustować kawę?

przez admin

Kawa, podobnie jak wino, posiada pewne reguły degustacji. Znając przynajmniej kilka z nich, można lepiej zrozumieć, a przede wszystkim dostrzec właściwości smaku i aromatu tego czarnego naparu.  Jej bogactwo jest przeogromne – kawa posiada około 1000 różnych posmaków, z czego same espresso ma ich ponad 600. Korzystając z kilku  spostrzeżeń i wskazówek, będziemy mogli na nowo odkryć urok tego napoju, który większość z nas pije każdego dnia.

Kawa dobrej jakości

Spośród wszystkich posmaków kawy, zazwyczaj czujemy tylko smak palonych ziaren. Jeśli chcemy w pełni delektować się tym napojem, z szerokiego asortymentu musimy wybrać odpowiednią kawę. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, skąd pochodzą ziarna i na skład mieszanki, a następnie na poziom palenia oraz jego datę. Oczywiście zawsze najlepiej wybierać kawę ziarnistą, a nie mieloną.

Każdy rejon, w którym rosną kawowce, posiada charakterystyczne cechy, które odzwierciedlają się w smaku naparu, a w mieszankach ziaren z różnych regionów można odnaleźć jeszcze więcej interesujących posmaków. Kawa może być palona na różnym poziomie, od jasnego po bardzo ciemne. W przypadku tego ostatniego istnieje duże prawdopodobieństwo, że producent spalił ziarna głównie w celu ukrycia niepożądanych właściwości kawy złej jakości Na datę palenia ziaren należy zwracać uwagę dlatego, że kawa świeżo palona jest najbardziej aromatyczna. Aromat ten zostaje zachowany nie dłużej, niż przez pół roku.

Optymalne właściwości aromatyczne kawowy napar uzyskuje dopiero wtedy, gdy jest przyrządzony jednym z trzech sposobów: Espresso, Americano lub z Chemexu.
Proces przyrządzania espresso pomaga wydobyć z kawy pełną gamę jej aromatu. Wynika to z tego, że kofeina nie przesłania właściwości nabytych przez kawę w procesie obróbki. Kofeina wyodrębnia się z kawy w trakcie jej kontaktu z wodą. Im dłuższy jest ten kontakt, tym więcej kofeiny przechodzi do naparu. W procesie przygotowywania espresso woda przechodzi przez zmieloną kawę pod ciśnieniem w krótkim czasie, dzięki czemu zostaje zachowany prawdziwy smak i aromat kawy.

Kawa Americano to z kolei espresso z dodatkiem gorącej wody. W tym wypadku aromat staje się delikatniejszy, przez co można łatwiej zidentyfikować subtelne posmaki kawy. Niektórzy smakosze kawy najbardziej cenią właśnie tę metodę przygotowywania kawowego naparu.

Trzecia z metod polega na przygotowaniu jej w Chemexie. Tym sposobem kawa (wyłącznie drobno mielona) jest zaparzana w filtrze. Wsypuje się ją do filtra i zalewa gorącą wodą. Woda, powoli przeciekając przez kawę i filtr do szklanego naczynia, absorbuje aromat kawy. Kawowy napar przygotowany tą metodą jest aromatyczny i delikatny. Jednak chcąc uzyskać maksimum smaku i aromatu, trzeba uważnie dobrać filtr, aby do naparu nie przedostał się posmak papieru.

Degustacja

Kawę najlepiej jest pić z porcelanowych filiżanek o grubych ściankach, które na dłużej zatrzymują ciepło. Natomiast absolutnie nie jest wskazana degustacja kawy z papierowych, jednorazowych kubków, bowiem papier zmienia smak napoju. W trakcie degustacji, dobrze jest przepłukiwać usta wodą, aby za każdym razem lepiej odczuwać intensywność (to „orzeźwia” receptory smaku).

Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów firmy „Przyjaciele Kawy”

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej