Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Świat zdrowych przypraw

Data: 13.07.2015


Na jakość, aromat i smak przygotowywanych dań wpływa nie tylko świeżość poszczególnych składników, ale sposób w jaki przyrządzamy i czym przyprawiamy posiłki. To właśnie naturalne przyprawy nadają potrawom charakteru poprawiając i wyostrzając ich smak oraz zapach. Co więcej, organizm łatwiej trawi doprawione dania. Dlatego jeśli w naszych kuchniach króluje sól, oraz gotowe mieszanki przypraw, które zawierają spore ilości konserwantów, czas to zmienić. I choć umiejętność dodawania odpowiednich ziół do właściwych produktów może wydawać się sztuką nie do opanowania, nie należy się zniechęcać. Zwłaszcza, że lato to nie tylko sezon na świeże owoce i warzywa, ale też zioła.

Dary natury

Świeże zioła, obok smakowych i zapachowych walorów, mają dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, tymianek czy chili doskonale komponują się z ciężkostrawnymi mięsnymi potrawami i korzystnie wpływają na pracę żołądka. Każde z nich ma inne właściwości. 



Bazylia przyspiesza trawienie, ale i przeciwdziała wzdęciom. Oprócz mięs, jest doskonałym dodatkiem do zup, sałatek i warzyw. Podobnie oregano, które ma także antyseptyczne i przeciwzapalne właściwości. Rozmaryn warto dodawać do mięs, pasztetów, farszów ponieważ ułatwia trawienie tłuszczów. Majeranek natomiast zawiera duże ilości wapnia i świetnie pasuje do pieczeni i dań z roślin strączkowych, np. zupy grochowej czy fasolowej. Tymianek ma właściwości bakteriobójcze i tak samo jak oregano, powinien być dodawany pod koniec gotowania szczególnie ostrych sosów, ciężkich zup, pasztetów, ale także serów, sałat i warzyw. I chili, które nie tylko przyspiesza proces przemiany materii, ale także przyczynia się do szybszego spalania kalorii. 

Zdrowy zamiennik

Wykorzystywanie dużej ilości ziół podczas przygotowania posiłków oraz bogactwo ich smaków przyczyni się do zmniejszonego zapotrzebowania na spożycie soli. I choć jest to najpopularniejsza przyprawa na świecie, warto ograniczyć jej stosowanie do minimum. Znakomitym zamiennikiem kuchennej soli jest naturalny sos sojowy, który mimo skojarzeń z kuchnią azjatycką, jest coraz częściej doceniany w europejskiej. Z powodzeniem można go stosować do zup, gulaszy, dressingów, surówek, warzyw z patelni i wszelkiego rodzaju mięs.  Naturalny sos sojowy dostarcza pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przyprawa jest także źródłem błonnika, witamin z grupy B i pierwiastków mineralnych. Naturalny sos sojowy świetnie sprawdzi się również w diecie dzieci i osób starszych, którym zaleca się mniejsze ilości soli.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Zabieg dla czterech stóp

Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Zdrowie

Badania genetyczne kontra rak prostaty

Kuchnia

Słodka jak kukurydza


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.