Strona główna Aktualności O co chodzi w genodiecie?

O co chodzi w genodiecie?

przez admin
Do tej pory o wyborze odpowiedniego sposobu odżywiania decydowało wiele czynników. Była to moda,  preferencje smakowe czy grupa krwi. Ostatnie odkrycie zrewolucjonizowało podejście w kwestii wyborów żywieniowych. Mowa o diecie ściśle dopasowanej do profilu genetycznego osoby, czyli genodiecie.
Dlaczego prawidłowe odżywianie jest tak ważne? Ponieważ wpływa na nasz stan zdrowia oraz nasze samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że każdy człowiek wymaga indywidualnego podejścia – skuteczna dieta powinna być starannie wyselekcjonowana  i dopasowana do profilu konkretnej osoby. Mowa o preferencjach żywieniowych, ogólnym stanie zdrowia, etapie życia, a w świetle ostatnich odkryć również… o genotypie ludzkim!
genodieta test, dieta DNA
 
Co to znaczy?
 
W kodzie DNA każdego człowieka znajdują się informacje o nietolerancjach pokarmowych (np. glukozy, laktozy), metabolizmie (m.in. tłuszczów, węglowodanów, białek) czy ryzyku chorób cywilizacyjnych. Badanie fragmentu kodu genetycznego człowieka polega na opisie rodzajów mutacji, które są mu przypisane oraz analizie różnicy dziedzicznych wariantów – tłumaczy dietetyk Ewa Zygmanowska. Na tej podstawie ustalany jest indywidualny schemat odżywiania, którego zbilansowanie polega na wykluczeniu pokarmów mogących wywołać niepożądane dolegliwości zdrowotne lub włączeniu tego, na co organizm ma zapotrzebowanie.
Genodieta: zalety 
Spersonalizowana analiza wyników badań i stosowanie genodiety pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowań na alergie pokarmowe, cukrzycę, udar, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, zawał czy nowotwory. Szczególnie wskazana jest w walce z otyłością, która jest stale nasilającym się zjawiskiem wśród dzieci.
Ułożenie genodiety to proces czteroetapowy. Pierwszym krokiem jest pobranie nabłonka od wewnętrznej strony policzka – lewego i prawego za pomocą specjalnej, sterylnej szpatułki. Następnym etapem jest analiza zebranego materiału genetycznego w laboratorium, a jego wyniki pacjent może odebrać w przychodni po 3 tygodniach. Wtedy,
w obecności lekarza lub specjalisty dietetyka pacjent otrzymuje raport z wyników oraz instrukcje dotyczące dalszego postępowania. Bazując na pełnym profilu genetycznym komponowany jest plan diety, uwzględniający indywidualne predyspozycje żywieniowe z opisem produktów, których należy unikać oraz tych, które są korzystne dla naszego organizmu.
Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów Centrum Medycyny Dziecięcej MEDINTEL

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej