Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Jak pić i z czym podawać wino? Mini poradnik dla początkujących

Data: 23.04.2015


Czerwone i białe, a także różowe. Do tego słodkie lub wytrawne, z wyższej półki albo przyjazne dla portfela. To tak na wstępie, bo jeśli zagłębić się w temat, można się pogubić w ilości określeń ich smaku i aromatu. Dość wymienić tylko kilka pojęć – taniny, potencjał dojrzewania, nota degustacyjna, dekantacja… jak w tym gąszczu ma się poruszać osoba, która nie jest koneserem?

Dla wszystkich „winnych” laików mamy dwie dobre wiadomości. Pierwsza – w dzisiejszych czasach panuje moda na eklektyzm i ekstrawagancję, tradycyjne wskazania dotyczące łączenia wina z potrawami odeszły do lamusa. Możemy spokojnie poszukiwać własnych, ulubionych połączeń bez strachu, że popełnimy wielkie faux pas. Po drugie – poniżej prezentujemy kilka wskazówek. Pomogą one tym, którzy boją się eksperymentów na własną rękę.

jak podawać wino, wina gruzińskie

Piękno sekwencji

Zasada, o której będziemy teraz pisać, dotyczy sytuacji, w których organizujemy większe przyjęcie z dużą ilością potraw. – Obowiązuje reguła, według której przyjęcie zaczynamy od win białych, lekkich i młodych, zmierzając stopniowo w kierunku trunków mocniejszych, czerwonych, dojrzałych. Dobrym pomysłem jest poprzedzenie posiłku aperitifem, czyli lampką wina, która pobudzi apetyt – tłumaczy Vano Makhniashvili z firmy zajmującej się dystrybucją gruzińskich win Marani. Inaczej postępujemy w przypadku, kiedy w czasie przyjęcia planujemy podać np. tylko jedno wino.  Powinno być ono wtedy dobrane do dominującego składnika posiłku lub do dania głównego.

Eksperymenty ze smakiem
Dobór wina do konkretnej potrawy to jeszcze bardziej zaawansowana kwestia. – W ostatecznym wyborze pomóc powinna nam znajomość dwóch zasad – przystosowania oraz kontrastu. Opierają się one na fakcie, że podczas testowania potraw i trunków nasze kubki smakowe przyzwyczajają się do konkretnego smaku, np. słodkiego czy kwaśnego. Mówiąc obrazowo – jeśli zjemy słodkie ciastko, a następnie napijemy się słodkiego wina, owa słodycz trunku zostanie mocno stonowana. Z kolei wino wytrawne wyda nam się jeszcze bardziej kwaśne – wyjaśnia ekspert. Znając te prawidłowości, możemy pokusić się o eksperymenty, polegające na podbijaniu lub wygaszaniu konkretnych smaków.





Zobacz także


Uroda

Makijażowe must-have

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXVIII edycja

Kuchnia

Pajda i pasta - nowe pasty warzywne marki ROLNIK

Zdrowie

Zwykłe pranie to za mało


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestawów kosmetyków L'biotica


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica

Wygraj zestaw kosmetyków Marion


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.