Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Polędwiczki wieprzowe na 5 sposobów

Data: 13.08.2014


Spodziewasz się gości i chcesz ich czymś zaskoczyć? A może szukasz pomysłu na dzisiejszy obiad? Przygotuj polędwiczki wieprzowe według naszych receptur!

Polędwiczki wieprzowe w miodowej glazurze


Składniki:
 1/3 szklanki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka brązowego cukru, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 polędwiczki wieprzowe. 

Sposób przyrządzenia:
 Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. W misce mieszamy miód, sos sojowy, cukier, olej sezamowy oraz ocet balsamiczny. Polędwiczki umieszczamy w naczyniu  do zapiekania i trzymamy w piekarniku przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy je z pieca i moczymy w sosie miodowym. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy polędwiczki jeszcze przez 45 minut, co jakiś czas polewając je sosem miodowym. 



Polędwiczki wieprzowe z morelami

Składniki: 0,5 kg polędwiczek wieprzowych, 1/4 szklanki miękkiego masła, sól i pieprz do smaku, łyżeczka suszonego tymianku, 2 łyżeczki czosnku w proszku, słoik dżemu morelowego, 2 łyżki miodu, 1/4 szklanki sherry.

Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczki smarujemy masłem i doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. W misce mieszamy czosnek, dżem morelowy, miód i sherry. Polędwiczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut. Mięso wyjmujemy z piekarnika i smarujemy je sosem morelowym. Pieczemy jeszcze przez około 15 minut. 

Polędwiczki wieprzowe z cytrusami


Składniki:
 2 polędwiczki wieprzowe, 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 3 pokrojone na kawałki pomarańcze, szklanka białego owocowego wina, 1/4 szklanki poszatkowanej kolendry, łyżka mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki zimnej wody.

Sposób przyrządzenia
: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W polędwiczkach robimy niewielkie nacięcia i umieszczamy w nich czosnek. Mięso posypujemy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu. Polędwiczki obkładamy kawałkami pomarańczy, polewamy winem i posypujemy kolendrą. Pieczemy przez około 30 minut. Wyjmujemy kilka kawałków pomarańczy, a polędwiczki zostawiamy jeszcze na około 10 minut w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. W międzyczasie do małego garnka wyciskamy sok z pomarańczy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie dolewamy zimną wodę. Na małym ogniu podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Polędwiczki kroimy na grube plastry i polewamy sosem. 



Polędwica wieprzowa w boczku


Składniki:
 polędwica wieprzowa, 3 podzielone na kawałki kromki chleba, 1/4 szklanki roztopionego masła, 3 łyżki przyprawy do kurczaka, posiekana cebula, poszatkowana łodyga selera, sól i pieprz do smaku, 6 plastrów boczku. 

Sposób przyrządzenia:
 Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Polędwicę nacinamy wzdłuż, aby powstała kieszonka, w której umieścimy farsz. W misce mieszamy kawałki chleba z masłem, przyprawą do kurczaka cebulą i selerem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszanką napełniamy wyciętą w polędwicy kieszonkę. Mięso starannie owijamy wokół farszu i spinamy je wykałaczkami. Na wierzchu układamy plasterki boczku. Całość posypujemy pieprzem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. 

Polędwiczki wieprzowe z ananasem

Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki musztardy Dijon, 3/4 łyżeczki imbiru, 2 szklanki świeżego, pokrojonego w kawałki ananasa, 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, papryczka jalapeno pozbawiona nasion i drobno pokrojona, 2 posiekane cebulki dymki, łyżka kolendry.

Sposób przyrządzenia:
 Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Polędwiczki umieszczamy w naczyniu do zapiekania. W miseczce mieszamy 3 łyżki brązowego cukru, musztardę i imbir. Sosem polewamy mięso. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 35-40 minut. W misce mieszamy ananasa, papryki, cebulkę, kolendrę oraz łyżkę brązowego cukru. Podajemy z pokrojonymi w grube plastry polędwiczkami. 

Dominika Górtowska




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXIV edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXV edycja

Kuchnia

Mały wielki owoc

Relaks

Morgan Freeman ponownie poszuka Boga


 





Komentarze

29.08.2014 07:40:16 Ołówek napisał:
Robiłam kiedyś żeberka na miodzie ( w piekarniku ) i po prostu ten tzw. MIÓD W GĘBIE.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.