Strona główna Aktualności Olej lniany w służbie urody

Olej lniany w służbie urody

przez admin

Naturalne oleje są skarbem kosmetycznym, wykorzystywanym w pielęgnacji włosów i skóry. Jednym z nich jest lniany, który powstaje podczas tłoczenia na zimno lnu zwyczajnego. Charakteryzuje go żółta barwa, orzechowy smak oraz intensywny zapach. Olej lniany był już znany w starożytności.

Sposób na włosy i paznokcie

Dłonie, wizytówka kobiety, trzeba utrzymać w jak najlepszej kondycji. Paznokcie najczęściej się łamią i rozdwajają, a ratunkiem jest olejowanie. Wcieramy w płytkę olej lniany dwa razy dziennie i za kilka miesięcy cieszymy się mocnymi, twardymi i długimi paznokciami.

Rewelacyjne efekty daje także olejowanie włosów, które poleca się do wszystkich rodzajów: błyszczące, nawilżone, elastyczne, zregenerowane i bez puszenia się. Na wilgotne lub suche nieumyte włosy nakładamy pasmami niewielką ilość oleju od nasady aż po końcówki. Dodatkowo delikatnie masujmy skórę głowy, co pobudza krążenie i ułatwia wnikanie substancji odżywczych. Potem nakładamy na głowę foliowy czepek i okręcamy ją ręcznikiem. Po około 30 minutach spłukujemy włosy letnią wodą i myjemy delikatnym szamponem. Olejować możemy też na noc. Przed zabiegiem dobrze jest delikatnie podgrzać olej.

olej lniany wlaściwości, olej lniany włosy, olej lniany paznokcie

SOS dla skóry

Najbardziej poleca się go osobom z cerą suchą, tłustą, delikatną i wrażliwą – chroni przed utratą wilgoci i nawilża, reguluje wydzielanie sebum oraz łagodzi i koi stany zapalne oraz poprawia elastyczność i jędrność. Stosowany przed opalaniem chroni przed wpływem promieniowania UV i wolnymi rodnikami. Polecany jest osobom z problematyczną skórą i chorobami skórnymi: egzemą, łuszczycą, trądzikiem i ze skłonnością do zaskórników. Sprawdza się w pielęgnacji wrażliwej i naczyniowej. Jako jeden z najzdrowszych olei, przywraca równowagę hormonalną, uelastycznia, reguluje sebum i rogowacenie. Wspomaga walkę z atopowym zapaleniem skóry.

Możemy go stosować bezpośrednio na skórę bez żadnych dodatków jako zastępczy płyn do demakijażu. Olej nie tylko skutecznie usuwa kosmetyki z twarzy, ale także odżywia i uelastycznia rzęsy oraz wspomaga ich regenerację. Wykorzystywany jest także w OCM, czyli olejowym oczyszczaniu twarzy, gdzie działa zgodnie z zasadą, że tłuszcz najlepiej rozpuszcza się w innym tłuszczu.

Dzięki właściwościom nawilżającym, ujędrniającym i uelastyczniającym skórę jest wykorzystywany w masażach leczniczych. Używany jako alternatywa balsamu lub kremu może być wmasowany w skórę po kąpieli, dzięki czemu poprawia jędrność i niweluje niedoskonałości i rozstępy.

Olej możemy być dodawany do gotowych kosmetyków, np. kremów i balsamów, a przez co wzmacnia ich działanie.

Wioleta Nowicka

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej