Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Bella pasta, czyli dlaczego kochamy makaron

Data: 25.06.2014


Pasta i pizza to dania symbolizujące Włochy, które pokochał także cały świat. Mieszkaniec słonecznej Italii jada średnio 30 kg makaronu rocznie. Polacy również chętnie spożywają dania z makaronem w roli głównej. Według badań instytutu Homo Homini już nieco ponad 1/3 rodaków jada go kilka razy w tygodniu. Co jeszcze warto wiedzieć o makaronie?

Włosi podchodzą do pasty bardzo poważnie i często traktują ją jako swoją dumę narodową. Nic więc dziwnego, że organizowane są na jej temat nawet sympozja, konferencje naukowe czy degustacje. Cenimy ją nie tylko za walory smakowe, ale też wartości odżywcze. Makaron jest nieodłącznym składnikiem diety, której przypisuje się długowieczność i dobrą kondycję fizyczną. Prawdziwy włoski makaron suchy wytwarzany jest z twardej pszenicy durum, która jest bardziej ceniona niż zwykła pszenna mąka. Do wyrabianych ręcznie makaronów domowych, czyli pasta fresca, wykorzystuje się natomiast mąkę z miękkich gatunków pszenicy lub żyta i to właśnie do nich dodaje się jaja. 



Makaron na 100 sposobów
Choć na świecie istnieje ponad 300 rodzajów makaronów, Włosi bardzo surowo oceniają każdą jego odmianę. Do tej pory zastrzeżono tam blisko 100 rodzajów makaronów. Pod uwagę bierze się nie tylko kształt i długość, ale także: zgięcie, twardość, rodzaj nacięcia, skład (z dodatkiem jaj lub nie), a nawet kolor. Włosi najbardziej lubią te tradycyjne, czyli spaghetti, lasagne, fettuccini czy penne, podawane oczywiście al dente. Upodobania Polaków są zbliżone, choć coraz większą popularnością cieszą się u nas także ravioli, czyli pierożki nadziewane najczęściej szpinakiem i serem ricotta. Włosi dużą wagę przykładają także do sosów. Panuje taka zasada: do makaronów cienkich serwuje się sosy rzadkie, natomiast do grubszych, jak np. Orecchiette dodaje się cięższe. Samych dań z udziałem makaronu powstało już prawie 1000, od tych podawanych na ciepło, po dania zimne np. w postaci makaronowych sałatek. 

Poniżej przedstawiamy natomiast ciekawe propozycje szefów kuchni na ciepłe dni:
  •  Czarne tagiatelle z krewetkami, kalmarami i szynką prosciutto (Aioli)
  •  Pappardelle fresca z oliwą, świeżymi pomidorami i świeżą bazylią (Rucola)
  •  Penne alla Cubana z szynką parmeńską, borowikami i kurkami (Trattoria Toscana)

Alejakobiet.pl

Na podstawie materiałów foodpanda




Zobacz także


Uroda

Urodowe sugestie dla św. Mikołaja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLI edycja

Kuchnia

Mały wielki owoc

Zdrowie

Melatonina - sposób na jet lag


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene Retinol D-FORTE


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LIrene

Wygraj zestaw masek do stóp i dłoni LC+


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LC+

Wygraj zestaw kosmetyków Soraya Intensywna Naprawa


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę Soraya









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.