Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

7 dni tygodnia - 7 przekąsek z oliwkami

Data: 13.11.2013


Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się w polskiej kuchni. Zielone czy czarne, a może  te nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie. Jeśli lubisz gotować, łączyć ze sobą smaki, wymyślać nowe potrawy i masz ochotę rozsmakować się w hiszpańskich oliwkach poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z oliwką – prawdziwą hiszpańską celebrytką w tle.

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Składniki: hiszpańskie czarne oliwki, oliwa z oliwek, szparagi, cienkie plasterki czarnych trufli, wędzona szynka, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz.



Sposób przygotowania: odrobinę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szparagi i czarne trufle, smażyć do momentu, aż szparagi będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Dodać oliwki oraz szynkę pokrojoną w paski. Delikatnie wymieszać, następnie przełożyć do salaterki.

Hiszpańskie zielone oliwki z selerem

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, łodyga selera naciowego, miód, starta skórka limonki, sól,
oliwa  z oliwek. Sposób przygotowania: do miseczki dodać miód oraz oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Następnie
włożyć oliwki, pokrojony seler naciowy oraz pozostałe składniki. Marynować przez pół godziny przed
podaniem.

Hiszpańskie czarne oliwki z sherry

Składniki: czarne oliwki, kozi ser, porzeczki, jagody lub maliny, cynamon, Sherry.

Sposób przygotowania: połączyć czarne oliwki  z pokrojonym w kostkę kozim serem, następnie dodać garść owoców. Wszystko delikatnie wymieszać, posypując danie niewielką ilością cynamonu. Pod koniec dodać 50ml Sherry.
Pozostawić na 20 min w temperaturze pokojowej, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

Hiszpańskie zielone oliwki z kozim serem i miodem


Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, kozi ser, jabłka (najlepiej Golden Delicious), kilka orzechów laskowych, naturalny miód wielokwiatowy, sok  z jednej cytryny, oliwa Extra Virgin, tymianek.

Sposób przygotowania: pokroić ser kozi  na kawałki wielkości orzecha laskowego. Obrać jabłka, a następnie pokroić w 1 cm kostkę  i wymieszać z odrobiną soku z cytryny. Połączyć zielone oliwki, ser kozi, jabłka i orzechy laskowe  
w miseczce. Przygotować dressing  z  2 łyżek miodu,  reszty soku  z cytryny i 4 łyżek oliwy z oliwek.
Dressing i składniki połączyć,  odstawić na 20 minut, by smaki się wymieszały.





Zobacz także


Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Uroda

Creme brulee dla cery

Kuchnia

Mały wielki owoc

Zdrowie

Alergia nie bierze urlopu


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.