Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

7 dni tygodnia - 7 przekąsek z oliwkami

Data: 13.11.2013


Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się w polskiej kuchni. Zielone czy czarne, a może  te nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie. Jeśli lubisz gotować, łączyć ze sobą smaki, wymyślać nowe potrawy i masz ochotę rozsmakować się w hiszpańskich oliwkach poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z oliwką – prawdziwą hiszpańską celebrytką w tle.

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Składniki: hiszpańskie czarne oliwki, oliwa z oliwek, szparagi, cienkie plasterki czarnych trufli, wędzona szynka, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz.



Sposób przygotowania: odrobinę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szparagi i czarne trufle, smażyć do momentu, aż szparagi będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Dodać oliwki oraz szynkę pokrojoną w paski. Delikatnie wymieszać, następnie przełożyć do salaterki.

Hiszpańskie zielone oliwki z selerem

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, łodyga selera naciowego, miód, starta skórka limonki, sól,
oliwa  z oliwek. Sposób przygotowania: do miseczki dodać miód oraz oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Następnie
włożyć oliwki, pokrojony seler naciowy oraz pozostałe składniki. Marynować przez pół godziny przed
podaniem.

Hiszpańskie czarne oliwki z sherry

Składniki: czarne oliwki, kozi ser, porzeczki, jagody lub maliny, cynamon, Sherry.

Sposób przygotowania: połączyć czarne oliwki  z pokrojonym w kostkę kozim serem, następnie dodać garść owoców. Wszystko delikatnie wymieszać, posypując danie niewielką ilością cynamonu. Pod koniec dodać 50ml Sherry.
Pozostawić na 20 min w temperaturze pokojowej, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

Hiszpańskie zielone oliwki z kozim serem i miodem


Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, kozi ser, jabłka (najlepiej Golden Delicious), kilka orzechów laskowych, naturalny miód wielokwiatowy, sok  z jednej cytryny, oliwa Extra Virgin, tymianek.

Sposób przygotowania: pokroić ser kozi  na kawałki wielkości orzecha laskowego. Obrać jabłka, a następnie pokroić w 1 cm kostkę  i wymieszać z odrobiną soku z cytryny. Połączyć zielone oliwki, ser kozi, jabłka i orzechy laskowe  
w miseczce. Przygotować dressing  z  2 łyżek miodu,  reszty soku  z cytryny i 4 łyżek oliwy z oliwek.
Dressing i składniki połączyć,  odstawić na 20 minut, by smaki się wymieszały.





Zobacz także


Uroda

Urodowe sugestie dla św. Mikołaja

Uroda

Moja dobra rutyna, ….gdy dzień się kończy i zaczyna

Psychologia

Mowa ciała na pierwszej randce

Kuchnia

Poznaj smaki do góry nogami


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Eveline Cosmetics


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez Eveline Cosmetics

Konkurs CHANTARELLE - wygraj ekskluzywne kosmetyki z nanoplatyną!


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl! Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.