Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Oliwa z oliwek - nie tylko dla znawców

Data: 24.09.2013


Nie bez powodu oliwa z oliwek nazywana jest złotym nektarem bogów. Przez wieki śródziemnomorskie cywilizacje uważały ją za jeden z najważniejszych składników pożywienia. Bogata w substancje odżywcze, posiada nie tylko właściwości zdrowotne, ale także pielęgnacyjne. Co jednak zrobić kiedy jesteśmy oliwnymi laikami, a chcielibyśmy rozpocząć przygodę z tym magicznym płynem? Jak kupować, a potem przechowywać?

Wchodząc do sklepu na dział z oliwami i olejami niejedna osoba może poczuć konsternację. Niezrozumiałe informacje zawarte na etykietach, różnorodność kolorów, smaków czy opakowań, mogą spowodować obawę przed spróbowaniem czegoś nowego. Jak w takim razie odnaleźć się w tym oliwnym świecie i nie zwariować? Najlepiej zacząć od wybrania rodzaju oliwy. Producenci oferują extra vergine, oliwę niefiltrowaną, rafinowaną (pure) oraz z wytłoczyn po oliwkach (sanse).

pole oliwne

Królową wszystkich oliw jest extra vergine. Jest najwyższej jakości, produkuje się ją wyłącznie mechanicznie, bez użycia środków chemicznych czy metod rafinacji. Zapobiega to zmianom jej właściwości. To co odróżnia oliwę extra vergine od pozostałych, jest jej doskonały smak, zapach, kolor, struktura oraz niska kwasowość, która nie może przekraczać poziomu 0,8 g kwasu oleinowego na 100 g oliwy. Posiada najwięcej witamin oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu można ją wykorzystywać nie tylko w kuchni, ale również jako fantastyczny środek pielęgnacyjny.

Oliwa niefiltrowana jak sama nazwa wskazuje, wytwarzana jest z pominięciem etapu filtracji. Jest to tzw. sok z oliwek. Należy do zaszczytnego grona extra vergine. Produkowana jest tylko z bardzo młodych oliwek, zbieranych o określonej porze roku, dlatego jest produktem sezonowym. Charakteryzuje się dużą gęstością, mętnością oraz naturalnym osadem. Małe kawałeczki oliwek pływające w niej, powodują, iż prędko ulega fermentacji, dlatego bardzo ważne jest szybkie jej spożycie. Idealnie nadaje się do kuchni zarówno na zimno jak i na ciepło.




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - L edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XLIII edycja

Relaks

6 pomysłów na zimową randkę

Kuchnia

Imprezowy ogórek


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw wybielających past do zębów Beverly Hills Formula


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Beverly Hills Formula

Wygraj zestaw kosmetków do makijażu SINSKIN - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 3 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę SINSKIN

Wygraj zestaw kosmetyków FLOSLEK Pollution anti


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę FLOSLEK








^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.