Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Oliwa z oliwek - nie tylko dla znawców

Data: 24.09.2013


Nie bez powodu oliwa z oliwek nazywana jest złotym nektarem bogów. Przez wieki śródziemnomorskie cywilizacje uważały ją za jeden z najważniejszych składników pożywienia. Bogata w substancje odżywcze, posiada nie tylko właściwości zdrowotne, ale także pielęgnacyjne. Co jednak zrobić kiedy jesteśmy oliwnymi laikami, a chcielibyśmy rozpocząć przygodę z tym magicznym płynem? Jak kupować, a potem przechowywać?

Wchodząc do sklepu na dział z oliwami i olejami niejedna osoba może poczuć konsternację. Niezrozumiałe informacje zawarte na etykietach, różnorodność kolorów, smaków czy opakowań, mogą spowodować obawę przed spróbowaniem czegoś nowego. Jak w takim razie odnaleźć się w tym oliwnym świecie i nie zwariować? Najlepiej zacząć od wybrania rodzaju oliwy. Producenci oferują extra vergine, oliwę niefiltrowaną, rafinowaną (pure) oraz z wytłoczyn po oliwkach (sanse).

pole oliwne

Królową wszystkich oliw jest extra vergine. Jest najwyższej jakości, produkuje się ją wyłącznie mechanicznie, bez użycia środków chemicznych czy metod rafinacji. Zapobiega to zmianom jej właściwości. To co odróżnia oliwę extra vergine od pozostałych, jest jej doskonały smak, zapach, kolor, struktura oraz niska kwasowość, która nie może przekraczać poziomu 0,8 g kwasu oleinowego na 100 g oliwy. Posiada najwięcej witamin oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu można ją wykorzystywać nie tylko w kuchni, ale również jako fantastyczny środek pielęgnacyjny.

Oliwa niefiltrowana jak sama nazwa wskazuje, wytwarzana jest z pominięciem etapu filtracji. Jest to tzw. sok z oliwek. Należy do zaszczytnego grona extra vergine. Produkowana jest tylko z bardzo młodych oliwek, zbieranych o określonej porze roku, dlatego jest produktem sezonowym. Charakteryzuje się dużą gęstością, mętnością oraz naturalnym osadem. Małe kawałeczki oliwek pływające w niej, powodują, iż prędko ulega fermentacji, dlatego bardzo ważne jest szybkie jej spożycie. Idealnie nadaje się do kuchni zarówno na zimno jak i na ciepło.




Zobacz także


Uroda

Demakijaż latem

Uroda

K jak krem, M jak masło, S jak serum, L jak La Luxe

Kuchnia

Kulinarne przygody zwariowanej Malezyjki

Kuchnia

Babunia zaprasza na prawdziwe wina owocowe


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Marion Kosmetyki


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion Kosmetyki

Sposoby na piękny wygląd - konkurs z marką Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Pajda i pasta - konkurs z marką ROLNIK


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 nagród ufundowanych przez markę Rolnik

Z olśniewająco białym uśmiechem w Nowy Rok - konkurs z marką Rapid White - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 nagród ufundowanych przez markę Rapid White








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.