Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Sezon na pomidory

Data: 25.07.2013


Zobacz nasze przepisy z pomidorami w roli głównej. 

Sałatka makaronowa z pomidorami i fetą

Składniki: 25 dag makaronu penne, 2 dojrzałe awokado, 50 dag mięsistych pomidorów, 25 dag sera feta, 3-4 łyżki posiekanej świeżej zieleniny: bazylii, natki pietruszki, szczypiorku, sól, pieprz. Sos: mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, łyżka sosu sojowego, pół łyżeczki cukru. 
Wykonanie: Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy na niezbyt grube ćwierćplasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Fetę kroimy w grubą kostkę. Pomidory na chwilkę zanurzamy we wrzącej wodzie, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy na cząstki lub w kostkę. Makaron delikatnie mieszamy z awokado, pomidorami, fetą oraz posiekaną zieleniną. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, polewamy sosem i znów mieszamy. 

Babeczki z pomidorami

Składniki: Ciasto: pół kostki masła, 25 dag mąki pszennej, łyżka twarogu, pół łyżeczki kolendry, sól, pieprz. Masa: szalotka, 4 nieduże pomidory, 5 dag mieszanych kiełków, łyżka posiekanej natki, łyżka posiekanego szczypiorku, 3 jajka, 20 dag twarogu, 15 dag gęstej śmietany, sól, grubo mielony pieprz, gałka muszkatołowa.

dania z pomidorem

Wykonanie: Masło wkładamy do miski, wsypujemy mąkę, dodajemy twaróg, doprawiamy kolendrą, szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiamy mikserem, dolewając 2-3 łyżki wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Szalotkę siekamy, pomidory kroimy na plasterki. Kiełki płuczemy i osączamy. Jajka ucieramy z twarogiem i śmietaną, dodajemy szalotki, zieleninę i kiełki, przyprawiamy. Foremki smarujemy masłem, wylewamy ciasto. Napełniamy masą, na wierzchu kładziemy po jednym plasterku pomidora. Babeczki wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut na złoty kolor. 

Faszerowane pomidory

Składniki: 10 średniej wielkości pomidorów, 25 dag pokrojonego wędzonego kurczaka zmieszanego z majonezem.
Wykonanie: Ścinamy wierzchy pomidorów. Łyżką wydrążamy środki. Napełniamy kurczakiem z majonezem. Przykrywamy wierzchami. 

Pomidory zapiekane w cieście

Składniki: 1,5 kg podłużnych pomidorów, 2 cebule, majeranek, oregano, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Ciasto: 20 dag mąki krupczatki, 14 dag masła, 2 żółtka, sól, 2 łyżki zimnej wody.
Wykonanie: Pomidory zalewamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na dwie połówki. Wybieramy pestki i miąższ. Układamy brzuszkiem do blachy. Kropimy oliwą, posypujemy majerankiem i oregano. Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w temperaturze 120 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Z podanych składników zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Połówki ostudzonych pomidorów układamy w naczyniu żaroodpornym brzuszkami do dna. Cebule zeszklone na oliwie układamy na pomidorach. Solimy i posypujemy majerankiem. Ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim pomidory. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 30 minut.


Dominika Górtowska




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXV edycja

Uroda

Creme brulee dla cery

Relaks

11 września 2001r - dzień, który zmienił współczesny świat

Relaks

Przeszłość, która nas ukształtowała


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.