Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Sałata – liście pełne zdrowia


Data: 11.07.2013


Sałata była znana już w IV wieku p.n.e. Pochodzi z Azji. Jest warzywem o bardzo niskiej wartości energetycznej (dostarcza mało kalorii) i dużej wartości odżywczej (zawiera wiele składników odżywczych). Jej liście dostarczają takich witamin i składników mineralnych, jak potas, beta karoten, witamina E, kwas foliowy, witamina K, niacyna, witamina C.

Dzięki bogactwu tycz związków, korzystnie wpływa na odporność organizmu, równowagę wodno-elektrolitową, krzepliwość krwi, skład krwi, ochronę przed wolnymi rodnikami, równowagę hormonalną, a tym samym płodność i cykl menstruacyjny!  Sałaty są polecane przez dietetyków szczególnie kobietom planującym dziecko, ciężarnym, z zaburzeniami cyklu miesiączkowego, dzieciom oraz osobom odchudzającym się.  Nie może jej zabraknąć w diecie osób z niedokrwistością oraz chorobami metabolicznymi, jak miażdżyca, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze. Ponadto ma działanie moczopędne. Sałata ma jeszcze jedną ważną zaletę; ze względu na swoje działanie zasadotwórcze wyrównuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu. W naszej diecie zazwyczaj przeważają produkty zakwaszające. Zakwaszenie ustroju powoduje przyspieszenie procesów starzenia, opuchliznę, bóle głowy, depresję, zaburzenia koncentracji, przewlekle zmęczenie, zaburzenia snu, wypadanie włosów, mniejszą odporność organizmu, a w przypadku choroby nowotworowej - szybszy rozwój guza!

Gatunki sałat
Istnieje wiele gatunków sałaty, jednak najpopularniejsze z nich, to:

Lodowa - ma kruche listki, które można długo przechowywać. Świetnie pasuje do sałatek z drobiem i serami

Rzymska – posiada soczyste, sztywne liście, nadające się do krótkiego podsmażania

Rukola – jej małe, ciemnozielone, wyjątkowo aromatyczne listki są podstawą kuchni śródziemnomorskiej. Można je dodawać do ryb, jaj i sałatek

Dębowa – nie nadaje się do długotrwałego przechowywania, a bardziej do dekoracji potraw

Masłowa – charakteryzuje się miękkimi i delikatnymi liśćmi, koloru jasnej zieleni. Bywa gorzkawa w smaku. Doskonale komponuje się z kukurydzą, pomidorami, papryką i awokado

Roszponka – jej małe listki posiadają specyficzny smak. Można z niej ugotować zupę lub dodać do sałat i wędlin

Endywia –ze względu na jej gorzkawy posmak, najlepiej łączyć ją z innymi gatunkami sałat. Nadaje się do duszenia i zapiekania np. z lekkim sosem.

Przepis na sałatę śródziemnomorską

Składniki:
Różne gatunki sałat (rukola, rzymska, lodowa)
Oliwa z oliwek
Zioła prowansalskie
Ser mozzarella w kulkach
Pomidorki koktajlowe
Pestki dyni

Sposób przygotowania
Sałaty umyj, osusz i ułóż na półmisku. Na sałacie ułóż kulki mozarelli i umyte pomidorki koktajlowe. Posyp pestkami dyni lub słonecznika. Na koniec skrop oliwą z oliwek i przypraw świeżymi ziołami.

Justyna Jessa, dietetyk





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXV edycja

Uroda

Złoto, które upiększa

Kuchnia

Jesienna kawa w słodkiej odsłonie

Kuchnia

Słodka jak kukurydza


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.