Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

(Nie)ortodoksyjne przepisy na potrawy wielkanocne

Data: 27.03.2013


Prawdziwe Œświęta Wielkanocne ciężko wyobrazić sobie bez kilku ciast i potraw. My postanowiliśmy zadośćuczynić tradycji prezentując dwa przepisy na tradycyjne dania wielkanocne - jednak nasza przekorna natura spowodowała, że proponujemy Wam również dwa nieortodoksyjne receptury na wielkanocne pyszności. Smacznego!

Babka - Autor przepisu Piotr Kucharski


Składniki:
2 szklanki mški pszennej
0,5 szklanki otrębów owsianych
200 g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywnš pianę. Dalej ubijajšc, dodać żółtka. Makę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Roztopić masło. Masę jajeczną wymieszać z mąką, a następnie dodać roztopione masło i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć  z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Żurek staropolski -  Autor przepisu Robert Muzyczka
Składniki:
         
- kości wędzone od schabu - 1/2 kg
- marchew - 1 średnia szt.
- seler - 1/2 średniej szt.
- woda - ok. 2,5l
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 5-6 ziarnek
- gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml
- śmietana kwaśna 18% - 300ml
- sól, pieprz do smaku
- czosnek - 3 ząbki
- biała kiełbasa surowa - 1/2 kg
- jajka ugotowane na twardo
- Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
3. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.

Zupa chrzanowa - Autor przepisu Robert Muzyczka


Zupa Chrzanowa – fot. Dwór Korona Karkonoszy

Składniki:
- kości wędzone od schabu                        1 kg
- marchew                                                1 średnia szt.
- seler                                                       1 średniej szt.
- woda                                                      2,5 l
- liść laurowy                                             3 szt.
- ziele angielskie                                        5-6 ziarnek
- chrzan                                                    1 mały słoiczek
- śmietana kwaśna 18%                            300 ml
- mąka                                                      1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- czosnek                                                  3 ząbki
- biała kiełbasa surowa                             1 kg
- jajko ugotowane na twardo

Wykonanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.


Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym - Autor przepisu Robert Muzyczka


Składniki:

- 250g makaronui wstążki
- 250g surowej białej kiełbasy
- 2 łyżki oleju                                                                                  
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 300 ml słodkiej śmietany 18%                                                   
- sól, cukier do smaku
- 3 jajka ugotowane na twardo                                             
- natka pietruszki do dekoracji


Wykonanie:

1.   Makaron gotujemy w osolonej wodzie,  następnie hartujemy go i odcedzamy.
2.   Podsmażamy białą kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy odrobinę wody,  przykrywamy
      pokrywką i podduszamy 10 minut.
3.   Śmietanę łączymy z chrzanem. W następnej kolejności doprawiamy solą i odrobiną cukru.
      Doprowadzamy do wrzenia.
4.   Makaron wykładamy na talerz. Całość polewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w grube   
      plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki.
5.   Danie dekorujemy listkami natki pietruszki.




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVI edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXII edycja

Kuchnia

Mały wielki owoc

Relaks

Piasek, kurz, kobieta, mężczyzna - wyzwanie na motorach


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.