Strona główna Aktualności Cytrynowe przysmaki

Cytrynowe przysmaki

przez admin
Cytryną często poprawiamy smak herbaty. Możemy z niej jednak także przygotować pyszne dania. I to nie tylko desery! Oto nasze przepisy. 


Galaretka cytrynowa
Składniki: średnia cytryna, 2 żółtka, 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 4 czubate łyżki cukru.
Sposób przyrządzenia: Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Połowę ilości cukru zalewamy szklanką gorącej wody. Dodajemy napęczniałą żelatynę, zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i mieszając studzimy roztwór. Jajka myjemy i parzymy we wrzątku przez 10 sekund. Żółtka ucieramy z cukrem na puchatą masę. Utartą masę łączymy mikserem z przestudzoną, lecz płynną galaretką. Rozlewamy roztwór do spodków, pozostawiamy do zastygnięcia. 
Zupa cytrynowa z ryżem
Składniki: 25 dag cielęciny z kością, 1/2 pęczka włoszczyzny, cebula, sól, biały pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki masła, 4-5 cytryn, 15 dag ugotowanego ryżu, kilka listków świeżej melisy. 
Sposób przyrządzenia: Mięso myjemy, przekładamy je do garnka. Wlewamy 1,75 l osolonej, zimnej wody, dodajemy oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i obraną, zrumienioną cebulę, pokrojoną na ćwiartki. Przykrywamy, gotujemy godzinę na małym ogniu. Gotowy rosół przecedzamy przez sito, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mąkę rozprowadzamy małą ilością zimnej wody, wlewamy do zupy. Dodajemy śmietanę oraz masło, następnie gotujemy. 4 cytryny myjemy, parzymy wrzątkiem, osuszamy ściereczką. Ścieramy skórkę, miąższ kroimy w cienkie półplasterki. Wkładamy do gorącej zupy, gotujemy przez około 5-7 minut. Pozostałą cytrynę dokładnie szorujemy, kroimy wraz ze skórką w cienkie plasterki. Do miseczek wkładamy po kilka łyżeczek ryżu, zalewamy gorącą zupą. Każdą porcję dekorujemy pokrojoną cytryną oraz listkiem melisy. 

Cytrynowy mus z łososia
Składniki: 40 dag wędzonego łososia, 250 ml śmietany kremówki, 2 jajka, łyżka startej skórki z cytryny, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, świeżo zmielony biały pieprz, gałka muszkatołowa, masło do wysmarowania foremek, listki świeżego oregano, bazylii lub koperku, plasterki cytryny.
Sposób przyrządzenia: Śmietanę schładzamy i lekko ubijamy, a następnie miksujemy ją z jajkami. Wędzonego łososia kroimy na kawałeczki i miksujemy. Stopniowo dodajemy śmietanę z jajkami. Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przygotowujemy 6 metalowych foremek do babeczek i smarujemy je masłem. Mus wkładamy do foremek, wyrównujemy wierzch i każdą przykrywamy folią aluminiową. Układamy je w większej formie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez około godzinę. Wyjmujemy foremki i odstawiamy, aż ostygną. Następnie wstawiamy je na kilka godzin do lodówki. Kiedy mus całkowicie stężeje, wyjmujemy go z foremek i układamy dnem do góry na półmisku. Każdą porcję dekorujemy plasterkami cytryny i gałązką koperku albo listkami bazylii. 
Ciasto cytrynowe
Składniki: kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, cytryna, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. 
Sposób przyrządzenia: Skórkę z cytryny ścieramy na drobnej tarce, z owocu wyciskamy sok. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy do jednolitej masy po jednym jajku. Potem dodajemy szklankę mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sok ze skórką z cytryny i drugą szklankę mąki. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej blachy, posmarowanej cytryną i wysypanej bułką tartej. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. 
Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej