Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Cytrynowe przysmaki

Data: 11.03.2013


Cytryną często poprawiamy smak herbaty. Możemy z niej jednak także przygotować pyszne dania. I to nie tylko desery! Oto nasze przepisy. 



Galaretka cytrynowa

Składniki: średnia cytryna, 2 żółtka, 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 4 czubate łyżki cukru.
Sposób przyrządzenia: Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Połowę ilości cukru zalewamy szklanką gorącej wody. Dodajemy napęczniałą żelatynę, zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i mieszając studzimy roztwór. Jajka myjemy i parzymy we wrzątku przez 10 sekund. Żółtka ucieramy z cukrem na puchatą masę. Utartą masę łączymy mikserem z przestudzoną, lecz płynną galaretką. Rozlewamy roztwór do spodków, pozostawiamy do zastygnięcia. 

Zupa cytrynowa z ryżem

Składniki: 25 dag cielęciny z kością, 1/2 pęczka włoszczyzny, cebula, sól, biały pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki masła, 4-5 cytryn, 15 dag ugotowanego ryżu, kilka listków świeżej melisy. 
Sposób przyrządzenia: Mięso myjemy, przekładamy je do garnka. Wlewamy 1,75 l osolonej, zimnej wody, dodajemy oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i obraną, zrumienioną cebulę, pokrojoną na ćwiartki. Przykrywamy, gotujemy godzinę na małym ogniu. Gotowy rosół przecedzamy przez sito, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mąkę rozprowadzamy małą ilością zimnej wody, wlewamy do zupy. Dodajemy śmietanę oraz masło, następnie gotujemy. 4 cytryny myjemy, parzymy wrzątkiem, osuszamy ściereczką. Ścieramy skórkę, miąższ kroimy w cienkie półplasterki. Wkładamy do gorącej zupy, gotujemy przez około 5-7 minut. Pozostałą cytrynę dokładnie szorujemy, kroimy wraz ze skórką w cienkie plasterki. Do miseczek wkładamy po kilka łyżeczek ryżu, zalewamy gorącą zupą. Każdą porcję dekorujemy pokrojoną cytryną oraz listkiem melisy. 

Cytrynowy mus z łososia

Składniki: 40 dag wędzonego łososia, 250 ml śmietany kremówki, 2 jajka, łyżka startej skórki z cytryny, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, świeżo zmielony biały pieprz, gałka muszkatołowa, masło do wysmarowania foremek, listki świeżego oregano, bazylii lub koperku, plasterki cytryny.
Sposób przyrządzenia: Śmietanę schładzamy i lekko ubijamy, a następnie miksujemy ją z jajkami. Wędzonego łososia kroimy na kawałeczki i miksujemy. Stopniowo dodajemy śmietanę z jajkami. Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przygotowujemy 6 metalowych foremek do babeczek i smarujemy je masłem. Mus wkładamy do foremek, wyrównujemy wierzch i każdą przykrywamy folią aluminiową. Układamy je w większej formie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez około godzinę. Wyjmujemy foremki i odstawiamy, aż ostygną. Następnie wstawiamy je na kilka godzin do lodówki. Kiedy mus całkowicie stężeje, wyjmujemy go z foremek i układamy dnem do góry na półmisku. Każdą porcję dekorujemy plasterkami cytryny i gałązką koperku albo listkami bazylii. 

Ciasto cytrynowe

Składniki: kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, cytryna, czubata łyżeczka proszku do pieczenia. 
Sposób przyrządzenia: Skórkę z cytryny ścieramy na drobnej tarce, z owocu wyciskamy sok. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy do jednolitej masy po jednym jajku. Potem dodajemy szklankę mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sok ze skórką z cytryny i drugą szklankę mąki. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej blachy, posmarowanej cytryną i wysypanej bułką tartej. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. 

Dominika Górtowska





Zobacz także


Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVI edycja

Relaks

Piasek, kurz, kobieta, mężczyzna - wyzwanie na motorach

Zdrowie

Roztocze kurzu domowego - duży problem zdrowotny


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.