Strona główna Aktualności Kuracja owocowo warzywna – Domowe maseczki

Kuracja owocowo warzywna – Domowe maseczki

przez admin
Rynek zasypany jest produktami kosmetycznymi, jednak my nadal sięgamy po sprawdzone domowe sposoby. I bardzo dobrze! Czas na maseczki z owoców i warzyw.

Domowe maseczki owocowe i warzywne mają kilka podstawowych zalet. Po pierwsze są bardzo łatwe oraz szybkie w przygotowaniu. Po drugie produkty potrzebne do ich wykonania zazwyczaj znajdują się w naszej lodówce, a po trzecie żaden produkt kosmetyczny nie pachnie tak jak świeże truskawki, jabłka czy marchewki.

MASECZKI OWOCOWE

BANANOWA– nawilża, odżywia, łagodzi podrażnienia, idealna do skóry suchej.
Przygotowanie:
Jednego zgniecionego banana wymieszaj z 2 łyżeczkami miodu i nałóż na twarz na ok. 15 minut. Maseczkę spłucz letnią wodą.

JABŁKOWA– działa złuszczająco, oczyszczająco i odświeżająco, idealna do skóry tłustej oraz trądzikowej.
Przygotowanie:
Dość duże jabłko (razem ze skórką) utrzyj na tarce, zmieszaj z 2 łyżeczkami miodu, nałóż na twarz na ok.15 minut, po czym zmyj letnią wodą.

POZIOMKOWA- odżywia, łagodzi stany zapalne, idealna do skóry tłustej, trądzikowej oraz naczynkowej.
Przygotowanie:
Rozgnieć dwie garści poziomek, dodaj do nich kilka kropli soku z cytryny i nałóż na twarz na ok. 10 minut, po czym spłucz letnią wodą.

Z AWOKADO– działa przeciwzapalnie, regenerująco, wygładzająco, idealna do skóry suchej, zmęczonej i dojrzałej.
Przygotowanie:
Zmiksuj miąższ z jednego awokado, wymieszaj z żółtkiem jajka i nałóż na 20 minut. Maseczkę usuń z twarzy strumieniem letniej wody.

MASECZKI WARZYWNE

POMIDOROWA- wzmacnia delikatne naczynia krwionośne, złuszcza martwy naskórek, zwęża pory i opóźnia proces starzenia się, idealna do cery suchej oraz trądzikowej.
Przygotowanie:
Pomidora obierz ze skórki i rozgnieć. Miąższ nałóż na twarz na ok.15 minut, po czym spłucz letnią wodą.

ZIEMNIACZANA– nawilża, wygładza, wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi podrażnienia, idealna do skóry suchej i zmęczonej.
Przygotowanie:
Ugotuj dwie ziemniaki, rozgnieć widelcem, dodaj łyżkę ciepłego mleka lub żółtko jajka, nałóż na 20 minut, a następnie ściągnij maseczkę papierowym ręcznikiem a resztę zmyj pod letnią wodą

MARCHEWKOWA- nadaje skórze lekko brzoskwiniowego odcienia, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, idealna do skóry szarej, zmęczonej i pozbawionej blasku.
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzyj na tarce i połącz z łyżeczką jogurtu naturalnego lub serkiem homogenizowanym oraz łyżeczką miodu. Nałóż na ok. 20 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą.

KAPUŚCIANA- nawilża, łagodzi podrażnienia, idealna do skóry trądzikowej
Przygotowanie:
Zmiksuj 4 liście kapusty i dodaj do nich jedno żółtko. Nałóż maseczkę na ok. 20 minut i spłucz ciepłą wodą.

O CZYM MUSISZ PAMIĘTAĆ:
* kupuj warzywa i owoce ze sprawdzonego źródła. Powinny być dojrzałe, świeże i zdrowe. Przed zrobieniem maseczki dokładnie je umyj.
* maseczkę robimy przed samym nałożeniem na twarz. Przetrzymywana, nawet w lodówce, szybko straci swoje wartości.
* maseczki mieszaj w szklanych naczyniach. Unikaj metalu, który może niekorzystnie działać z owocowymi kwasami.
* osoby z wrażliwą skórą powinny zachować ostrożność, gdyż kwasy zawarte w owocach mogą ją podrażnić (np. maseczka jabłkowa)

Elena Stefańska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej