Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Przy zielonej herbacie

Data: 19.01.2013


Znana od wieków na Dalekim Wschodzie zielona herbata to napój, o którym mówi się, że jest lekiem na wszystkie choroby. Jest w tym sporo prawdy…

Chińczycy raczą się naparem z niefermentowanych liści herbaty od około 2000 lat. Dla nich jej dobroczynny wpływ na zdrowie nie ulega wątpliwości. Mimo że do tej pory badania naukowe nie potwierdzają wszystkich aspektów jej wspaniałego wpływu na zdrowie, niewątpliwe jest, że ma ich mnóstwo.

Skład i działanie zielonej herbaty


Skład zielonej herbaty robi wrażenie, ponieważ zawiera aż kilkanaście różnych składników.

•    Polifenole (czyli garbniki) – pomagają w walce z wirusami, wpływają korzystnie na serce, łącza się z wapniem zawartym w wodzie.
•    Aminokwasy – a wśród nich teanina, która zmniejsza stres i działa uspokajająco.
•    Kofeina – łagodzona przez polifenole, dzięki czemu jej wpływ jest łagodniejszy niż przy piciu kawy.
•    Olejki eteryczne – dezynfekują, działają korzystnie na żołądek, działają bakteriobójczo. Ich rodzaj zależy od herbaty.

Ponadto zielona herbata zawiera fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk, witaminy: A, B1, B2, C, E, K.

Napar ten reguluje ciśnienie, dzięki czemu dobrze wpływa na działanie układu krwionośnego, jest dobry w walce z kamieniami nerkowymi oraz w profilaktyce przy chorobach układu moczowego. Działa przeciwreumatycznie i łagodzi ból z nim związany. Sprawdza się też w walce z chorobami takimi jak grypa, ponieważ ma działanie antybakteryjne. A ponadto jest świetny podczas odchudzania.

To tylko niektóre właściwości zielonej herbaty, a jest ich o wiele więcej. Generalnie można przyjąć, że picie dwóch filiżanek zielonej herbaty dziennie sprawia, że jest się zdrowszym i piękniejszym. Brzmi jak tani chwyt marketingowy, prawda? Całe szczęście nim nie jest, a zielona herbata rzeczywiście warta jest uwagi. Dlatego ważna jest także wiedza o tym, jak ją zaparzyć, żeby się nie zrazić przy pierwszym podejściu. Jej smak bowiem łatwo zepsuć, choćby zalewając ją wrzącą wodą. Zresztą, dla wielu jej smak jest zupełnie bezbarwny, pozbawiony jakichkolwiek przyjemnych walorów… Co trzeba więc wiedzieć zanim się ją kupi?

Kupowanie


Przede wszystkim nie należy kupować zielonej herbaty w torebkach. Po pierwsze dlatego, że nie wiadomo co do niej sypią, a po drugie torebka przeczy wszystkim tradycjom związanym z tym napojem. Mówiąc krótko, każdy Chińczyk by się skręcił widząc torebkę „zielonej” herbaty wyjmowaną z kubka… Zielona herbatę kupujemy tylko w liściach i w sklepach, które są do tego przygotowane. Sprzedawca powinien dobrze znać asortyment i polecić to, co według niego warto kupić. Jeśli chodzi o herbatę chińską, szczególnie polecana jest Longjing ze względu na delikatny smak. Wśród japońskich natomiast najbardziej znana jest Sencha.

Smak


Trzeba mieć także świadomość tego, że smak tej herbaty może się okazać zupełnie inny niż ten, którego się spodziewamy. Kolor naparu jest słomkowozielony, a smak gorzkawo-słodki z ziołową nutą, dla początkujących często ledwie wyczuwalny. Jeśli się herbatę zaparzy źle, smak ten okazuje się bardzo gorzki, cierpki i prawie nie do wypicia.

Każdy miłośnik zielonej herbacie ma własne sposoby na parzenie herbaty i własne poglądy co do temperatury wody. Dla jednych będzie to 80 stopni C, dla innych 60, dla jeszcze innych lekko ciepła woda załatwia tę kwestię. Inni polecą zakupienie specjalnego termometru do precyzyjnego odmierzenia temperatury, jeszcze inni odłożą czajnik na parapet i zamyślą się kilka chwil zanim zaleją nią zielone liście… Czyli około 5 minut.

Podstawowa szkoła brzmi: parzymy do trzech razy, w temperaturze  60-80 stopni, przez 3 minuty. Pierwszy napar pobudza, kolejne uspokajają. Ważna też jest ilość zaparzanych liści. Za mało nie da naparowi odpowiedniego „kopa”, a za dużo nada mu nieprzyjemnego posmaku. Optymalnie: płaska łyżeczka na szklankę wody. Jeśli pierwszy napar nie uda się i będzie za gorzki, należy go wylać, zostawiając liście i z nich zrobić kolejny. Według znawców herbaty to właśnie drugie parzenie jest najbardziej wartościowe. Coś w tym jest, ponieważ to właśnie przy drugiej filiżance można docenić niezwykły, delikatnie wyczuwalny aromat i się przez chwilę odprężyć…

Agnieszka Rachwał








Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXII edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXX edycja

Zdrowie

Roztocze kurzu domowego - duży problem zdrowotny

Kuchnia

Mały wielki owoc


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.