Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Sezon na dynię

Data: 22.10.2012


Dynia cieszy się u nas coraz większą popularnością. Teraz znajdziemy ją prawie na każdym straganie. Zachęcamy więc do wypróbowania naszych przepisów na dynię!

Bigos z dynią i kapustą

Składniki: 1 i 1/2 kg dyni, 1 i 1/2 białej kapusty, 3 marchewki, 4 cebule, 1 i 1/2 kg dowolnego mięsa, słoik koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki oliwy, 1/2 butelki wytrawnego czerwonego wina, płaska łyżka cukru, sól, 1 i 1/2 łyżeczki curry, 1/2 paczki suszonych śliwek, pęczek koperku, łyżka bazylii.

Wykonanie: Kapustę, dynię i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w bardzo cienkie plastry, a mięso w drobną kostkę. Do garnka wlewamy oliwę i wino, dodajemy warzywa, mięso, koncentrat i śliwki. Doprawiamy i dusimy. Dodajemy koperek.

Dynia panierowana

Składniki: 50 dag dyni makaronowej, 2-3 jajka, 2-3 łyżki mleka, 10 dag bułki tartej, 3 łyżki mąki, olej, sol, pieprz.

Wykonanie: Dynię myjemy, kroimy w półksiężyce o grubości 0,5-1 cm. Oprószamy pieprzem i solą, obtaczamy w przesianej mące, potem w masie z jajek rozkłóconych z mlekiem i powtórnie w tartej bułce. Smażymy na gorącym oleju z obu stron. Podajemy tylko na gorąco.

Krem jarzynowy z dynią

Składniki: 80 dag dyni, 10 dag cukinii, 2 duże ziemniaki, 2 marchewki, 1 l bulionu warzywnego, 200 ml śmietany 12-procentowej, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki masła, 5 dag tartego parmezanu, sól, pieprz.

Wykonanie: Dynię myjemy, obieramy, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy rozdrobnione warzywa i krótko smażymy, cały czas mieszając. Wlewamy bulion i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i gotujemy przez około 5-7 minut. Gotową zupę mieszamy z serem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Dynia z papryką w śmietanie

Składniki: 60 dag miąższu dyni, 30 dag czerwonej papryki, 1/2 łyżki masła, łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej, cebula, sól, cukier, łyżka posiekanego koperku.

Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w paseczki. Miąższ dyni kroimy w słupki. Paprykę z cebulą zalewamy 1/2 litra wrzącej wody, dodajemy masło, sól i szczyptę cukru, mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Do papryki z cebulą dodajemy pokrojoną dynię, mieszamy i dalej dusimy na małym ogniu przez około 8-10 minut. Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną i dodajemy do potrawy. Zagotowujemy. Dynię z papryką przekładamy do salaterki i posypujemy koperkiem. Podajemy na ciepło.

Placki z dynią i cukinią

Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 20 dag cukinii, 20 dag dyni, 2 jajka, cebula, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 10-15 dag boczku, natka pietruszki, przyprawa do ziemniaków, pieprz, sól, olej.

Wykonanie: Jednego dużego ziemniaka i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Resztę ziemniaków, miąższ dyni i cukinii (bez nasion) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pokrojony boczek smażymy na oleju. Natkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy. Smażymy.

Sałatka z dyni

Składniki: 70 dag dyni, 3 różnokolorowe papryki, 15 dag wędliny, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka posiekanego szczypiorku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz.

Wykonanie: Dynię myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Następnie wkładamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny. Na pół miękką wyjmujemy i odcedzamy. Papryki myjemy, oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę. Wędlinę również kroimy w kostkę. Dodajemy dynię, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy majonez oraz natkę i szczypiorek. Wszystkie składniki mieszamy. 


Dominika Górtowska





Zobacz także


Uroda

Urodowe sugestie dla św. Mikołaja

Uroda

EVELINE COSMETICS kreatorem makijażu podczas Warsaw Fashion Week

Relaks

Morgan Freeman ponownie poszuka Boga

Kuchnia

ABC parzenia herbaty


 





Komentarze

24.10.2012 22:47:23 okulary napisał:
Dynia to ma wszechstronne zastosowanie w kuchni bardzo mi amakuje na rózne sposoby.Ostatnio robiłam dynię surową startą z jabuszkiem i pokrojonym pomidorem i szczypiorkiem do smaku doprawioną solą i pieprzem była znakomita.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Marion Kosmetyki


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion Kosmetyki

Sposoby na piękny wygląd - konkurs z marką Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Pajda i pasta - konkurs z marką ROLNIK


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 nagród ufundowanych przez markę Rolnik

Z olśniewająco białym uśmiechem w Nowy Rok - konkurs z marką Rapid White - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 nagród ufundowanych przez markę Rapid White









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.