Strona główna ZdrowieABC zdrowia Dieta dla mózgu – co jeść aby mózg pracował lepiej

Dieta dla mózgu – co jeść aby mózg pracował lepiej

przez admin
Sposób żywienia wpływa na każdy aspekt zdrowia człowieka. Od niego zależy również funkcjonowanie układu nerwowego, w tym mózgu. Jaka dieta może mu pomóc?

Składniki pożywienia, wpływające na działanie mózgu:

Witamina B1 – Bierze udział w prawidłowym w przekazywaniu impulsów nerwowych. Jej niedobory prowadzą do zaburzeń w tym aspekcie. Witaminę B1 znajdziemy w warzywach strączkowych, mięsie, produktach zbożowych, czy drożdżach.
Witamina B12 – Buduje powłoki nerwowe. Dostępna jest w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak mięso, produkty mleczne.
Kwas foliowy – Dostarczanie organizmowi zbyt małych ilości kwasu foliowego powoduje osób dystrofię umysłową. Jego niedobór przyczynia się do depresji oraz atrofii mózgowej. Jego źródłem jest szpinak, brokuły, banany, drożdże, kukurydza oraz pomarańcze.
Niacyna – Odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz obwodowego układu nerwowego. Jest wykorzystywana w leczeniu schizofrenii. Bogate w tę witaminę są warzywa strączkowe, pietruszka, orzechy, banan, kalafior.
Wit. B6 – Jej niedobór prowadzi do zaburzeń neurologicznych, w tym starzenia się neuronów.  Znajdziemy ją w takich produktach, jak warzywa strączkowe, orzechy , łosoś i drożdże,
Biotyna – Niedostateczna podaż z dietą objawia się depresją, apatią, sennością,  stanami lękowymi, halucynacjami, nadwrażliwością czuciową. Orzechy, cielęcina, drożdże, nasiona słonecznika, rzepak, soja są najlepszym źródłem biotyny.
Magnez – Jego niedobory powodują nadpobudliwość, halucynacje, zmienność nastroju, zaburzenia świadomości i snu, zmęczenie, zaburzenia równowagi, koncentracji uwagi i pamięci, bóle głowy, oczopląs, czy drgawki. Bogatym źródłem magnezu są: kakao, mleko, sery, ziarna żyta i pszenicy, soja, orzechy, płatki owsiane, warzywa strączkowe.
Substancje antyoksydacyjne (witamina C, E, beta karoten, selen) – Neutralizują działanie wolnych rodników , które powodują zanik neuronów, czyli podstawowego budulca mózgu. W diecie ich źródłem są głównie warzywa i owoce, gównie żurawina, papryka, pomidory, cytrusy, marchew, brzoskwinie.
Witamina K – Ma działanie prewencyjne w aspekcie choroby Alzheimera . Chroni również przed wylewem krwi do mózgu w skutek zatorów. Źródła jej występowania, to zielone warzywa liściaste,  olej sojowy i rzepakowy.
Kwasy tłuszczowe omega 3 – Ich niedobór wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia depresji. Bogate w omega 3 są tłuste ryby, owoce morza oraz rośliny morskie.

Dotykające coraz więcej ludzi schorzenia neurologiczne szczególnie utrudniają funkcjonowanie w dzisiejszym zabieganym świecie. Ponieważ ogromny wpływ na ich profilaktykę i leczenie wywiera prawidłowy sposób żywienia, warto przeanalizować go ze specjalistą, szczególnie, gdy w naszej rodzinie występowały podobne problemy zdrowotne. Również rodzice małych dzieci oraz młodzieży w wieku szkolnym powinni zatroszczyć się o właściwe żywienie swoich pociech, aby zapewnić im prawidłowy rozwój, efektywne uczenie się i długotrwałe zapamiętywanie informacji.

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej