Strona główna Aktualności Dieta dobra na wzrok, czyli jaka?

Dieta dobra na wzrok, czyli jaka?

przez admin

Aby prawidłowo funkcjonować organizm potrzebuje odpowiednich
makroskładników, witamin i minerałów. Od tego jak się odżywiamy
uzależnione jest nasze samopoczucie, zdrowie i forma. Dieta nie
pozostaje również bez znaczenia dla najważniejszego ze zmysłów – naszego
wzroku.

Jaka dieta jest dobra na wzrok?

Organizm człowieka można porównać do fabryki. Jeśli nie dostarczy się do niej odpowiednich materiałów, nie będzie mogła produkować towarów. Również my do naszych organizmów musimy zapewnić dostawy tego co jest potrzebne i ograniczyć to co może być szkodliwe. Ludzkie oko to skomplikowany i bardzo czuły narząd. Jest w stanie odebrać i przetworzyć ponad 10 tysięcy informacji na sekundę. Dodatkowo oczy narażone są liczne podrażnienia, dlatego żeby trwale je wzmocnić, trzeba zadbać, by w diecie pojawiły się składniki niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. Należy pamiętać, że to jak się odżywamy nie sprawi, że wada
wzroku się cofnie, ale na pewno spowoduje, że nie będzie postępować.

Jednym z najistotniejszych składników dla naszych oczu jest luteina, czyli barwnik chroniący je przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. „W ludzkim oku, luteina gromadzi się w plamce żółtej, która odpowiada za widzenie kolorów oraz ostrość. Niedobór tego związku może powodować zaburzenie tych czynności.” tłumaczy Tomasz Suliński, ekspert Systane Complete.

Źródła luteiny:

  • Jarmuż
  • Szpinak
  • Natka pietruszki
  • Brokuły
  • Papryka
  • Jajka
  • Szpinak

Aparat mięśniowy gałki ocznej składa się z 6 mięśni- 4 prostych i 2 skośnych. Ruch gałki odbywa się przez skurcze i wiotczenie włókien mięśniowych. Aby działania te były synchroniczne
i poprawne należy mięśniom dostarczać wapń, sód, potas i magnez oraz pełnowartościowe białka i węglowodany złożone. Bardzo ważne jest również spożywanie wraz z posiłkami witamin B, B2 (ryboflawiny) oraz A (retinolu). Dwie pierwsze znajdują się w jajach, białym serze, wątróbce, pieczarkach i kiełkach pszenicy. Z kolei najwięcej retinolu mają produkty mleczne oraz: masło, marchew, pomidory, brukselka oraz tran.

Oko powinno być stale nawilżone, inaczej będziemy odczuwać znużenie i pieczenie, a oczy będą zaczerwienione. Aby zapobiec zespołowi suchego oka, konieczne jest sowite nawilżanie. W tym celu zalecane jest picie dużej ilości wody średnio zmineralizowanej (500-1500mg/l) oraz spożywanie zdrowych tłuszczy. Istotne dla naszych oczu są kwasy omega 3 i 6, które w pokaźnych ilościach znajdują się m.in. w rybach (takich jak halibut, łosoś czy makrela), olejach, pestkach i nasionach, migdałach, orzechach oraz w awokado.

Szkoda (dla) oczu.

Wśród wielu czynników dobrych dla oczu, łatwo też o takie, które mają przeciwny skutek. Działanie szkodliwe dla naszego wzroku mają kawa, herbata i alkohol, które odwadniają nasz organizm. W swojej diecie musimy zadbać też o zredukowanie spożywania cukrów prostych. Badania wykazały, że cukry i syropy słodzące, oprócz dostarczenia nadmiaru kilogramów, przyczyniają się do zmian w obrębie ostrości widzenia.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej