Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Lirene PROTECT - podwójna ochrona struktur skóry i widoczne odmłodzenie

Data: 13.01.2014


Białka to podstawowy element strukturalny naszego organizmu – budują każdą jego komórkę i tkankę, także włókna podporowe skóry. Ich uszkodzenie prowadzi do zaniku sprężystości, a w konsekwencji – do powstawania zmarszczek. Jedną z przyczyn jest proces glikacji – dołączania reszt cukrowych do białek.

Lirene PROTECT to linia kosmetyków stworzona przez Ekspertów Laboratorium Naukowego Lirene
z myślą o nowoczesnych i aktywnych kobietach, które chcą dbać o swoją skórę, pielęgnując ją kosmetykami najwyższej jakości. Składa się na nią pięć serii, przeznaczonych dla różnych grup wiekowych: City Protect 25+, DNA Protect 35+, Matrix Protect 45+, Collagen Protect 55+ i Lipid Protect 65+. Kremy przeciwdziałają procesowi glikacji, wzmacniając poszczególne struktury skóry tak, aby skutecznie spowalniać pojawienie się widocznych oznak upływającego czasu.



Badając styl życia i stan zdrowia stulatków, okazało się, że są wśród nich i pijący i nie pijący, flegmatyczni i ekstrawertyczni, z poczuciem humoru i bez, uprawiający sport i nielubiący się ruszać. Jednak wszyscy mieli cechę odróżniającą ją od pozostałej części populacji: niski poziom glukozy we krwi i niski poziom insuliny. Dlaczego cukier skraca nam życie i jaki ma to związek z przemysłem kosmetycznym?

Podstawowym powodem, dla którego krążąca we krwi glukoza niekorzystnie oddziałuje na komórki, jest to, że przyłącza się ona do różnych cząsteczek białkowych. Ten niekorzystny proces nazywamy glikacją. Dodatkowy problem stwarza fakt, że reakcja ta zachodzi samoistnie, bez udziału dodatkowych enzymów. Trzy czynniki niewątpliwie przyspieszają ten proces: dieta bogata w cukier oraz promieniowanie UV i zanieczyszczenie środowiska. Ponadto glikacja jest następstwem naturalnego starzenia się naszego organizmu.

Białka to podstawowy budulec naszego organizmu. Pełnią szereg istotnych funkcji: transportują tlen (hemoglobina), walczą z patogenami (przeciwciała), przekazują informacje (czynniki wzrostu). Kiedy do cząsteczki białka zostanie przyłączona reszta cukrowa, zmienia się jej budowa. Białko, nie mogąc wypełniać swojej funkcji, staje się niepełnowartościowe.

Zasadniczy element struktury skóry właściwej stanowią dwa białka – kolagen i elastyna. Tworzą one włókna kolagenowe i elastynowe, które odpowiadają za sprężystość tkanki. Dołączenie do nich reszty cukrowej – tak samo jak w przypadku każdego innego białka – powoduje szereg zmian. Tworzona przez nie siatka staje się nieuporządkowana, sztywna, oporna na rozciąganie, skóra traci elastyczność, pojawią się zmarszczki i bruzdy.




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVIII edycja

Uroda

Zabieg dla czterech stóp

Kuchnia

ABC parzenia herbaty

Relaks

11 września 2001r - dzień, który zmienił współczesny świat


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.