Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Nowość od Vinpolu. Nalewka Babuni o smaku pigwy.

Data: 11.03.2011



Nowa Nalewka Babuni o smaku pigwy charakteryzuje się słodko-kwaskowym smakiem oraz niepowtarzalnym kolorem złota.

Nalewka Babuni rozlewana jest do charakterystycznych przeźroczystych butelek w kształcie karafki, zamkniętych okrągłym, drewnianym korkiem. Całość dopełnia słoneczna wstążka przeplatana złotą nicią, co nadaje buteleczce jeszcze więcej uroku i elegancji. Dzięki dbałości producenta o każdy szczegół Nalewka doskonale prezentuje się na każdym stole i stanowi świetny pomysł na prezent. Stanowi też nieodłączny element biesiad w gronie znajomych i przyjaciół.

Owocowe nalewki posiadają właściwości rozgrzewające, tym samym zapobiegają przeziębieniom i infekcjom. Degustowana w rozsądnych ilościach nalewka doskonale rozgrzewa organizm i poprawia samopoczucie. Alkoholowa nalewka z pigwy korzystnie wpływa na pracę serca, obniża ciśnienie krwi, osłabia skurcze jelit i pobudza trawienie.

Nalewkę najlepiej podawać w temperaturze pokojowej w schłodzonych kieliszkach do likierów, ale stanowi także świetny dodatek zarówno do herbat, soków i koktajli, jak i do deserów.


Trochę historii
Wedle staropolskiego zwyczaju napój powinien pokrzepiać duszę i ciało. Wśród nich znajdują się piwo, miód pitny oraz nalewki wykonane według tradycyjnych receptur. Pijano także miody tak zwane dębniaki, wina węgierskie, araki. Nagminnie pijano piwo oraz delektowano się nalewkami. Wykonywano je z czystej wódki zwanej okowitą. Natomiast przepisy na te wspaniałe napoje były pilnie strzeżone i utrzymywane w tajemnicy. Według nich sporządzano orzechówki, wiśniówki, jarzębiaki, piołunówki i nalewki na miodzie z dodatkiem ziół oraz owoców suszonych i świeżych. Czas oczekiwania na nalewkę wahał się od kilku miesięcy nawet do kilku lat. Większość staropolskich przepisów wymagała odpowiedniego czasu do przygotowania oraz cierpliwości oczekujących na rezultat.



Pierwotnie nalewki były przetrzymywane w zakorkowanych beczkach później do ich wyrobu zaczęto używać szklanych gąsiorów. Nalewki te miały od 30 do 75% zawartości czystego alkoholu tak więc były naprawdę mocne. Nadawały się nie tylko do picia na przyjęciach i biesiadach, ale również miały właściwości lecznicze. Nalewki są nie tylko cenione ze względu na ich walory smakowe ale przede wszystkim na tradycję ich sporządzania. Stały się także polskim znakiem rozpoznawczym tak jak szkocka czy francuski szampan.


Cena:

Nalewka Babuni pigwa (18%): 19,99 zł

Zapraszamy również na stronę: www.nalewkababuni.pl

AlejaKobiet.pl / Materiały prasowe




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXV edycja

Uroda

Złoto, które upiększa

Kuchnia

ABC parzenia herbaty

Kuchnia

Kulinarne przygody zwariowanej Malezyjki


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Wygraj zestaw nagród od marki Neutrogena - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Neutrogena








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.