Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Pancakes – nie takie zwykłe naleśniki

Data: 02.04.2012


Uwielbiasz naleśniki? Skuś się na ich amerykańską odmianę. Są miękkie i bardzo puszyste. Najlepiej smakują z syropem klonowym. Spróbuj koniecznie!

Czasami, gdy ktoś powie, że jadł „pancakes” zostaje posądzony o zmanierowanie i zrównuje się go z błotem, jako argument podając nadużywanie obcojęzycznych słów. Tymczasem „pancakes” to słowo, pozwalające rozróżnić amerykańskie naleśniki, które są mniejsze i bardziej puszyste od tych, z którymi spotykamy się na co dzień. Klasyczne „pancakes” podaje się z syropem klonowym i w takiej wersji smakują one najlepiej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by amerykańskie „pancakes” podawać z dodatkami, których używamy do tradycyjnych naleśników. Specjalnie dla was, wybraliśmy nasze ulubione przepisy na amerykańskie naleśniki. Smacznego!

Amerykańskie naleśniki – wersja pierwsza

Składniki: 180 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 200 ml mleka, 30 g roztopionego masła, 2 jajka, syrop klonowy.

Wykonanie: W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól), w drugiej – płynne (mleko, masło, jajka). Składniki suche dodaj do płynnych, a następnie wymieszaj. Nie rób tego zbyt długo, ponieważ naleśniki będą zbyt twarde. „Pancakes” smaż na patelni z niewielką ilością masła, na średnim ogniu. Nakładaj po 2-4 łyżki ciasta na jednego naleśnika. Gdy pojawią się pęcherzyki, przewróć placek na drugą stronę. Usmażone „pancakes” możesz włożyć do ciepłego piekarnika, żeby nie ostygły. Podawaj z syropem klonowym.

Amerykańskie naleśniki – wersja druga

Składniki: 10 dag masła, 2 jajka, szklanka maślanki, 30 dag mąki, 5 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.

Wykonanie: Roztop połowę masła. Jajka roztrzep widelcem, dodaj maślankę, roztopione masło i smaż placki na średnim ogniu, po około jednej minucie na każdej stronie. Podawaj z syropem klonowym, miodem, roztopioną czekoladą lub sosem owocowym. Zamiast maślanki możesz dodać kefir, a jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej aromatyczne, dodaj do niego startą skórkę pomarańczową.

Amerykańskie naleśniki – wersja trzecia

Składniki: 250 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 2 jajka, 2 łyżki oleju, łyżka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, miód, owoce.

Wykonanie: Do wysokiego naczynia wlej mleko, wbij jajka, dodaj olej, a następnie zmiksuj wszystkie składniki mikserem do momentu, aż podwoją swoją objętość. Dodaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia, cały czas miksując, aż składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie jednolite. Placki smaż na małej patelni teflonowej bez dodatku oleju. Wlewaj około 5 łyżek na jednego naleśnika. Gotowe „pancakes” polej miodem i posyp pokrojonymi owocami. 

Dominika Górtowska





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXVI edycja

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXI edycja

Kuchnia

Słodka jak kukurydza

Kuchnia

ABC parzenia herbaty


 





Komentarze

20.04.2012 19:39:20 olinkaa24 napisał:
idę robic takie naleśniki :)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków LA LUXE PARIS


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LA LUXE PARIS

Mój idealny lunch box - konkurs z Janem Niezbędnym


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Jan Niezbędny

Zmysłowe spa z aromaterapią - konkurs Rossmann


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez firmę Rossmann

Genowe odmładzanie - konkurs CHANTARELLE


Zapraszamy do udziału w konkursie CHANTARELLE i AlejaKobiet.pl!
Do wygrania 5 zestawów dermokosmetyków marki CHANTARELLE









Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.