Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Przepis na charczo – rozgrzewającą gruzińską zupę

Data: 16.09.2019


Jesień zbliża się wielkimi krokami. Ta pora roku kojarzy nam się z wieczorami spędzanymi na kanapie pod kocem, z gorącą herbatą w dłoni. Jesień kochamy także za pyszne, aromatyczne dania – szczególnie zupy. Jedną z propozycji, która świetnie sprawdzi się w chłodne dni, jest charczo, czyli gruzińska rozgrzewająca zupa. Jak ją przygotować?

Zupa charczo nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu dań. Jednak warto poświęcić jej więcej czasu, aby wydobyć wszystkie wspaniałe aromaty ze składników. Jest to niezwykle ważne w kuchni gruzińskiej. Gwarantujemy, że efekt końcowy wynagrodzi Ci wszystkie trudy!

Charczo – przepis


Zupa czarczo - składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 100 ml czerwonego sosu tkemali
  • (lub passaty pomidorowej)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 5 łyżek ryżu długoziarnistego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Koperek
  • Kilka listków kolendry
  • Sól, pieprz czarny, przyprawy
  • według uznania



Zupa charczo - przygotowanie:


W dużym garnku zagotuj ok. 1,7 litra wody i włóż do niej wołowinę (cały kawałek wraz z kością). Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż mięso stanie się miękkie i aromatyczne. Następnie wyjmij mięso z powstałego bulionu (nie wylewaj go!). Pokrój mięso na większe kawałki i włóż je z powrotem do garnka z bulionem. Obierz marchewkę, czosnek oraz cebulę. Marchewkę pokrój w kostkę, a cebulę na cienkie paski. Do bulionu dodaj sos tkemali (lub passatę pomidorową) i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i gotuj przez kolejne 10 minut. Teraz wsyp do garnka cebulę, doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut.

W tym czasie możesz przygotować pastę orzechową. Orzechy włoskie oczyść, a następnie podsmaż je na patelni. Wsyp do moździerza i zmiażdż je, aż uzyskasz konsystencję pasty.

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pasty orzechowej.

Czas dodać ryż do zupy. Gotuj go przez około 12 minut. Po tym czasie, dodaj do zupy pastę orzechową i gotuj przez około 15 minut. Dopiero teraz możesz zacząć przyprawiać zupę. Na koniec dodaj do niej posiekaną świeżą natkę pietruszki, koperek i kolendrę.

Rozgrzewającą zupę podawaj z gruzińskim wytrawnym czerwonym winem Marani Saperavi Cabernet.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - LIX edycja

Moda

Wyraź siebie za pomocą odpowiednich dodatków

Moda

Koturny - wygoda i styl


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj antynaczynkowy duet kosmetyków od marki Janda!


Wykonaj zadanie konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków od marki Janda!

Wygraj zestaw kosmetyków dermoochronnych Floslek! - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków dermoochronnych Floslek!









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.