Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Gałka muszkatołowa – królowa jesiennej kuchni

Data: 21.10.2018


Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.

Przepyszna, wszechstronna i zawsze świeża, dzięki łatwości, z jaką może być zmieniona w proszek na domowej tarce – gałka muszkatołowa nie bez powodu należy do grona ulubienic szefów kuchni. Stanowiąc najprostszy patent na wydobycie oryginalnego smaku prostych składników, szczególnie apetycznie łączy się z kuchnią typową dla jesiennych i zimowych miesięcy.


Średniowieczne dziedzictwo


Delikatnie pikantny i korzenny smak gałki muszkatołowej na dobre zadomowił się w polskiej kuchni, dopełniając recepturę ziemniaczanych zapiekanek, kremowych sosów i gęstych zup. Pozyskuje się ją z nasion muszkatołowca korzennego, występującego naturalnie na indonezyjskich wyspach Banda w archipelagu Moluki. Zwane są one również Wyspami Korzennymi, ze względu na bogactwo roślin będących podstawą dla pozyskania wielu aromatycznych przypraw. Swą nazwę w języku łacińskim gałka muszkatołowa (Myristica fragrans), zawdzięcza przede wszystkim intensywnemu aromatowi. Obecność gałki muszkatołowej w europejskim menu to jedna z konsekwencji wypraw krzyżowych, które zaowocowały przywiezieniem na nasz kontynent również takich przypraw jak cynamon i goździki.



Przyprawa do wszystkiego


Gałka muszkatołowa należy do tych przypraw, które z powodzeniem mogą być stosowane samodzielnie, by nadać daniu intensywny i oryginalny aromat. Mielone nasiona muszkatołowca korzennego dodaje się do dań mięsnych, zup, zapiekanek, potraw typowo polskich, takich jak bigos, pasztet oraz bitki. Przyprawa ta jest na tyle uniwersalna, że znajduje zastosowanie nie tylko w przypadku dań wytrawnych, ale i przygotowanych na słodko. Z powodzeniem wykorzystuje się ją jako dopełnienie kompozycji aromatycznej ciast – piernika, sernika oraz jabłecznika. Gałka muszkatołowa należy także do kanonu kluczowych dodatków, wzbogacających smak grzanego wina oraz piwa.


Jesień z nutą muszkatu


Smak gałki muszkatołowej doskonale harmonizuje z potrawami typowymi dla jesiennych miesięcy. Chłodniejsze dni to czas, kiedy chętniej sięgamy po bardziej treściwe potrawy, przygotowane w piekarniku lub duszone na wolnym ogniu. Mielona gałka to także doskonały komponent dań z dodatkiem produktów mleczarskich – sera żółtego, gęstej śmietanki oraz masła.

Co jeszcze jesienią warto przygotować inspirując się wszechstronnością aromatu muszkatu? Oczywiście smażone grzyby, które w połączeniu  jajkami zamienią się w puszystą frittatę. Dzięki wywodzącej się z Indonezji przyprawie również trudna w smakowej aranżacji dynia zaprezentuje się w domowym menu jako warzywo o charakterystycznym i bogatym aromacie.

Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów firmy MSM Monki






Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - LIX edycja

Moda

Wysokiej jakości skórzana galanteria, tylko w sklepie Galanter!

Moda

Jak ubrać się na imprezę sylwestrową?


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków dermoochronnych Floslek! - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj zestaw kosmetyków dermoochronnych Floslek!

Wygraj zestaw kosmetyków marki L'biotica - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.