Wege dania

przez admin

Zmiana sposobu odżywiania zależy od wielu czynników. Motywacja do jej przeprowadzenia jest najistotniejsza. Wielu ludzi nie odczuwa potrzeby zmiany diety na wegetariańską, ponieważ czują się dobrze, nie mają kłopotów ze zdrowiem, ważna jest dla nich tradycja w kuchni i nie wyobrażają sobie żywienia innego niż te, którego się nauczyli wcześniej. Nie rozważają również kwestii etycznych. Istnieje jednak duża grupa ludzi, która wolałaby nie jeść mięsa, lub je ograniczyć, a nie wie jak to zrobić bez szkody dla swojego zdrowia. Bywa, że na przygotowywanie czasochłonnych posiłków nie mają już czasu….

Odpowiedzią na te potrzeby może być nowa oferta marki ROLNIK – Potrawka z soczewicy i warzyw i Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami. Nowe produkty są dedykowane jaroszom i osobom ograniczającym mięso w diecie. Oba dania są przygotowane bez konserwantów i bez glutaminianiu monosodowego.  Oba słoiki mają rodzinną gramaturę 650 gram. Etykiety prezentują zdjęcia gotowych potraw.

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami – to mariaż makaronu „łazanki” z kapustą kiszoną i pieczarkami. Wszystko zalane pysznym śmietanowym sosem. Łazanki wspaniale smakują podsmażone na maśle. Na słoiku znajduje się etykieta z wartościami odżywczymi produktu.

Potrawka z soczewicy i warzyw – to kompozycja soczewicy zielonej z warzywami: marchewką, pieczarkami, cebulą i papryką czerwoną. Wszystko zalane sosem pomidorowym. Produkt wyśmienicie smakuje podany z ryżem i natką pietruszki lub jako sycący dodatek do pieczonego łososia. Na słoiku znajduje się etykieta z wartościami odżywczymi produktu.

Co warto jeść na diecie wegetariańskiej?

  • Produkty z mąki z pełnego przemiału, czyli razowej, zamiast z białej np. makarony razowe, chleb razowy (może być pszenny, żytni, orkiszowy zależnie od rodzaju użytej mąki), płatki, czyli zgniecione zboża, a nie sztuczne płatki kukurydziane i powszechnie dostępne słodkie kulki, czy inne produkty ze zlepionej i osłodzonej białej mąki.
  • Kasze: gryczaną, jęczmienną, jaglaną, quinoa, kukurydzianą, bulghur, ryż brązowy i inne, a nie tylko same ziemniaki, które królują na naszych stołach.
  • Rośliny strączkowe, których z pewnością jemy za mało: fasole różnego rodzaju, groch, soczewice różnego rodzaju, ciecierzyca, soja i jej przetwory np. mleko sojowe, tofu, miso.

Ceny w sklepie:
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami (650 g): 7, 50 zł
Potrawka z soczewicy i warzyw (650 g): 6,40 zł

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej