Strona główna Aktualności (Nie)codzienne kanapki

(Nie)codzienne kanapki

przez admin
Kanapki większość z nas jada codziennie. By nie ulec kulinarnej nudzie, proponujemy wam całkiem nowe przepisy z wykorzystaniem pieczywa. Spróbujcie!

Kanapeczki z boczkiem

Składniki: 2 bułki z ziarnami, 20 dag żółtego sera, 30 dag surowego boczku, mielona ostra papryka, kilka pomidorów koktajlowych.

Wykonanie: Bułki z ziarnami kroimy w poprzek w grube plastry, a następnie każdy plaster kroimy na połowę. Ser kroimy w słupki. Schłodzony surowy boczek – w cienkie plasterki. Każdy plasterek boczku oprószamy mieloną ostrą papryką. Kawałki żółtego sera owijamy w plasterki boczku i spinamy wykałaczkami. Pieczemy krótko w piekarniku lub podsmażamy na patelni. Boczek powinien być rumiany i chrupiący, a ser lekko rozpuszczony. Pomidory koktajlowe myjemy, kroimy w plasterki i układamy na pieczywie. Na wierzchu kładziemy ruloniki z boczku i żółtego sera. Podajemy na ciepło.


Pirackie kanapeczki

Składniki: krótka bagietka, masło, liście sałaty, 10 dag szynki konserwowej, 10 dag żółtego sera, rzodkiewki, groszek z puszki.

Wykonanie: Bagietkę kroimy wzdłuż, a następnie na połówki. Każdy kawałek pieczywa smarujemy dość cienko masłem. Powstałe w ten sposób „pirackie łódki” układamy na osobnych talerzykach. „Pokład” każdej łajby wykładamy starannie umytymi i osuszonymi liśćmi sałaty. Szynkę konserwową oraz plastry żółtego sera kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na przemian na sałacie, tworząc barwną mozaikę. Kilka rzodkiewek starannie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy końcówki. Następnie każdą rzodkiewkę kroimy na pół. Kilka łyżek groszku konserwowego osączamy z zalewy, a następnie płuczemy na sitku zimną wodą. Przygotowujemy wykałaczki. Nadziewamy na nie połówki rzodkiewek, ozdabiając każdą z nich ziarenkiem groszku. Patyczki mocujemy z boku bagietki tak, aby wyglądały jak wiosła.

Kanapka z salami

Składniki: 2 długie bagietki, 125 g majonezu, 2 łyżki musztardy francuskiej, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 12 liści sałaty, 20 dag cienko pokrojonej szynki drobiowej, 10 dag cienko pokrojonego salami, 4 pomidory, 8 plasterków żółtego sera.

Wykonanie: Bagietkę kroimy wzdłuż. Majonez, musztardę i jogurt mieszamy w miseczce, a następnie smarujemy nimi bagietkę. Na bułce układamy liście sałaty, plasterki szynki drobiowej oraz salami. Pomidory myjemy i kroimy w grube plastry. Razem z plasterkami sera układamy je na wędlinach. Przykrywamy drugą połową bagietki i kroimy na mniejsze kawałki.  

Kanapka amerykańska

Składniki: łyżka majonezu, 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, 2 plastry smażonego boczku, 2 plastry piersi z indyka, 2 liście sałaty.

Wykonanie: Na jednej kromce pieczywa rozsmarowujemy majonez. Układamy na niej kolejno: boczek, pierś z indyka, pomidora i sałatę. Wszystko przykrywamy drugą kromką pieczywa i kroimy na pół.

Kanapka z pomidorem i mozzarellą

Składniki: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, pomidor, mozzarella, świeża bazylia, kilka plastrów wędzonego indyka, oliwa.

Wykonanie: Pieczywo podpiekamy w tosterze. Na jednej kromce układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, indyka i pomidory. Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy listkami bazylii i przykrywamy drugą kromką pieczywa. 

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej