Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

(Nie)codzienne kanapki

Data: 17.08.2012


Kanapki większość z nas jada codziennie. By nie ulec kulinarnej nudzie, proponujemy wam całkiem nowe przepisy z wykorzystaniem pieczywa. Spróbujcie!

Kanapeczki z boczkiem


Składniki: 2 bułki z ziarnami, 20 dag żółtego sera, 30 dag surowego boczku, mielona ostra papryka, kilka pomidorów koktajlowych.

Wykonanie: Bułki z ziarnami kroimy w poprzek w grube plastry, a następnie każdy plaster kroimy na połowę. Ser kroimy w słupki. Schłodzony surowy boczek – w cienkie plasterki. Każdy plasterek boczku oprószamy mieloną ostrą papryką. Kawałki żółtego sera owijamy w plasterki boczku i spinamy wykałaczkami. Pieczemy krótko w piekarniku lub podsmażamy na patelni. Boczek powinien być rumiany i chrupiący, a ser lekko rozpuszczony. Pomidory koktajlowe myjemy, kroimy w plasterki i układamy na pieczywie. Na wierzchu kładziemy ruloniki z boczku i żółtego sera. Podajemy na ciepło.



Pirackie kanapeczki

Składniki: krótka bagietka, masło, liście sałaty, 10 dag szynki konserwowej, 10 dag żółtego sera, rzodkiewki, groszek z puszki.

Wykonanie: Bagietkę kroimy wzdłuż, a następnie na połówki. Każdy kawałek pieczywa smarujemy dość cienko masłem. Powstałe w ten sposób „pirackie łódki” układamy na osobnych talerzykach. „Pokład” każdej łajby wykładamy starannie umytymi i osuszonymi liśćmi sałaty. Szynkę konserwową oraz plastry żółtego sera kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na przemian na sałacie, tworząc barwną mozaikę. Kilka rzodkiewek starannie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy końcówki. Następnie każdą rzodkiewkę kroimy na pół. Kilka łyżek groszku konserwowego osączamy z zalewy, a następnie płuczemy na sitku zimną wodą. Przygotowujemy wykałaczki. Nadziewamy na nie połówki rzodkiewek, ozdabiając każdą z nich ziarenkiem groszku. Patyczki mocujemy z boku bagietki tak, aby wyglądały jak wiosła.

Kanapka z salami

Składniki: 2 długie bagietki, 125 g majonezu, 2 łyżki musztardy francuskiej, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 12 liści sałaty, 20 dag cienko pokrojonej szynki drobiowej, 10 dag cienko pokrojonego salami, 4 pomidory, 8 plasterków żółtego sera.

Wykonanie: Bagietkę kroimy wzdłuż. Majonez, musztardę i jogurt mieszamy w miseczce, a następnie smarujemy nimi bagietkę. Na bułce układamy liście sałaty, plasterki szynki drobiowej oraz salami. Pomidory myjemy i kroimy w grube plastry. Razem z plasterkami sera układamy je na wędlinach. Przykrywamy drugą połową bagietki i kroimy na mniejsze kawałki.  

Kanapka amerykańska

Składniki: łyżka majonezu, 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, 2 plastry smażonego boczku, 2 plastry piersi z indyka, 2 liście sałaty.

Wykonanie: Na jednej kromce pieczywa rozsmarowujemy majonez. Układamy na niej kolejno: boczek, pierś z indyka, pomidora i sałatę. Wszystko przykrywamy drugą kromką pieczywa i kroimy na pół.

Kanapka z pomidorem i mozzarellą

Składniki: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, pomidor, mozzarella, świeża bazylia, kilka plastrów wędzonego indyka, oliwa.

Wykonanie: Pieczywo podpiekamy w tosterze. Na jednej kromce układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, indyka i pomidory. Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy listkami bazylii i przykrywamy drugą kromką pieczywa. 

Dominika Górtowska




Zobacz także


Uroda

Gdy chcesz, aby Twoja cera przestała się świecić...

Uroda

Rozsądne opalanie

Kuchnia

Imprezowy ogórek

Psychologia

Mowa ciała na pierwszej randce


 





Komentarze

07.09.2012 12:49:39 kokosanka napisał:
Mam ochotę na kanapkę z pomidorem i mozzarellą..... i zrobię ją sobie.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetków do makijażu SINSKIN


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 3 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę SINSKIN

Wygraj zestaw kosmetyków BANDI Professional


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę BANDI Professional

Wygraj zestaw kosmetyków BIOLONICA Stem Cells


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę BIOLONICA








^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.