Strona główna Aktualności Truskawkowa awangarda, czyli jak przyrządzać i wybierać truskawki

Truskawkowa awangarda, czyli jak przyrządzać i wybierać truskawki

przez admin
Najchętniej jedzone po prostu z cukrem lub śmietaną. Truskawki! Ale to dopiero początek smacznej historii delektowania się tymi pysznymi owocami! Odkryj na nowo smak truskawek i przekonaj się, że w nietypowych połączeniach kulinarnych mogą smakować zupełnie inaczej – lepiej!

Tradycyjnie na słodko
Już po drodze ze straganu nie możemy doczekać się, aż będziemy się nimi zajadać. Dlatego najczęściej tuż po umyciu truskawki lądują w naszych buziach, najwyżej posypane cukrem lub zatopione w śmietanie. Ale warto być cierpliwym i przyrządzić z ich pomocą wyjątkowe pyszności. Najczęściej tradycyjnie dodajemy je do wszelkiego rodzaju wypieków – uwielbiamy ciasta biszkoptowe z truskawkami, torty i torciki, kruche ciasteczka, babeczki i tarty. Na słodko przyrządzamy też letnie obiady z truskawkami w roli głównej– pierogi, knedle, naleśniki. Te połączenia kulinarne znamy i lubimy. Ale warto także, gdy sezon na truskawki w pełni, pokusić o nie tak oczywiste i nieco bardziej…

Zakręcone duety z truskawkami!
Te pyszne owoce znakomicie smakują nie tylko na słodko, ale wspaniale  współgrają także ze składnikami o wydawałoby się zupełnie przeciwnym smaku. Kucharze Knorr proponują, by dodawać je nie tylko do słodkich sałatek owocowych, ale także tych podawanych na ostro, z warzywami i serami. I tak okazuje się, że buraki i truskawki łączy nie tylko kolor. Podane wspólnie w sałatce i posypane białym serem twarogowym stworzą niezwykłe smaczne połączenie. Podobnie warto zestawić ze sobą w jednej sałatce truskawki i liście szpinaku, a także różne gatunki sałat, np. rukolę. Do kompozycji z truskawkami dobrze jest również dorzucić niebieski ser pleśniowy.

Szef kuchni Knorr, Georg Schmuecker, poleca jeszcze jedno ekstrawaganckie połączenie z truskawkami – bo kto by się spodziewał, że te słodkie owoce mogą smakować cudownie doprawione… pieprzem! To koniecznie trzeba wypróbować! Oto przepis na truskawki z zielonym pieprzem i octem balsamicznym szefa kuchni Knorr, Georga Schmueckera!

Świeże truskawki z zielonym pieprzem

Składniki:
500 g świeżych truskawek
1 łyżka stołowa marynowanego zielonego pieprzu z puszki
2 łyżeczki starego octu balsamicznego (im starszy, tym lepszy, ponieważ staje się słodszy)
50 ml syropu cukrowego (połącz 50 g cukru oraz 50 ml wody i gotuj przez minutę)
1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
Umyj truskawki krótko w zimnej wodzie i usuń szypułki. Umieść owoce na sicie, a następnie wysusz ostrożnie ręcznikiem. W misce połącz zielony pieprz, ocet balsamiczny, syrop cukrowy i skórkę pomarańczową. Przekrój truskawki na połówki i dodaj do marynaty na około 30 minut. Połóż truskawki na talerzu i polej 2 łyżkami stołowymi płynnej marynaty.

Co się kryje pod szypułką, czyli jak wybrać najbardziej smakowite truskawki?

Każdy wielbiciel truskawek wie, że nie zawsze smakują one tak samo. Jak zauważa Georg Schmuecker, szef kuchni Knorr, „często truskawki wyglądają wspaniale, ale ich smak może nas rozczarować. Myślę, że niejednokrotnie są uprawiane tak, by kusiły wyglądem i wielkością, a smak jest mniej ważny”.  Na co zwracać zatem uwagę przy zakupie truskawek i jak je przechowywać? Radzi szef kuchni Knorr:

· Wybieraj małe i średnie owoce o intensywnym czerwonym kolorze.
· Jeśli powąchasz szypułkę, powinna pachnieć słodko.
· Jeśli kupujesz truskawki na bazarze, powinieneś móc ich wcześniej spróbować.
· Truskawki myj dopiero przed samym podaniem.
· Truskawki najlepiej zjeść tego samego dnia, którego je kupiłeś. Jeśli
chcesz je przechować, nigdy nie powinieneś wkładać ich do lodówki,
ponieważ tracą smak i łatwo nasiąkają zapachem innych produktów
przechowywanych w lodówce.
Alejakobiet.pl / Materiały prasowe

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej