Woń świeżo zmielonej kawy to jeden najpiękniejszych zapachów, który może obudzić zapalonego kawosza. Kilka łyków mocnego espresso to włoski sposób na pobudkę przed ciężkim dniem, a bogate w smak, mleczne latte pozwoli zrelaksować się po południu w gronie najbliższych. Żeby wypić ulubioną kawę, nie musisz wcale wychodzić do kawiarni. Wyposaż się w odpowiedni sprzęt i we własnej kuchni poczuj się jak profesjonalny barista. Podpowiadamy, o czym nie możesz zapomnieć urządzając swoją małą, domową kawiarnię.
Jaki ekspres wybrać?
![](http://www.alejakobiet.pl/img/glowne_coffee-1322869_1920.jpg?1566061384880?1566061384880)
Dla nieco bardziej zaawansowanych użytkowników polecamy ekspresy kolbowe. Spośród sprzętów dostępnych na sklepowych półkach jest są one najbardziej podobne do espresso machine. W ekspresie kolbowym przygotujesz espresso, na podstawie którego będziesz w stanie przygotować zarówno czarną americanę, jak i kremowe cappuccino. Jeśli zdecydujesz się na ekspres kolbowy pamiętaj, by wyposażyć się również w środek do czyszczenia ekspresu, który przedłuży prawidłowe funkcjonowanie urządzenia.
Zamiast małego, intensywnego espresso wybierasz raczej długą, bogatą w smak kawę parzoną w na sposób amerykański? W takim razie idealnym urządzeniem do przeprowadzenia rytuału przyrządzania kawy będzie dla Ciebie ekspres przelewowy. W odróżnieniu od opisanych już modeli, ekspres przelewowy parzy ziarno kawy przez kilka minut. Dzięki temu napar zawiera więcej kofeiny i pozwala wydobyć zawarte w nasionach aromaty orzechów, czekolady, kwaśnych owoców oraz innych.
Rozwiązaniem dla osób, które preferują kawę urozmaiconą w dodatki smakowe, są ekspresy kapsułkowe. Z ich pomocą przygotujesz dyniowe latte, karmelowe cappuccino czy nawet klasyczną, czarną kawę. Potrzebujesz do tego jedynie kapsułki, którą następnie umieszczasz w ekspresie i naciskasz przycisk.
Alejakobiet.pl