Strona główna Aktualności Jak wspierać odporność dzieci od momentu poczęcia?

Jak wspierać odporność dzieci od momentu poczęcia?

przez admin
Dawniej sądzono, że pierwszymi chwilami, w których organizm dziecka zaczyna budować swoją florę bakteryjną były poród oraz karmienie piersią. Okazuje się jednak, że dzieje się to już w trakcie życia płodowego. Sprawdź zatem, jak dbać o mikrobiom w ciąży.
Wiele kobiet zastanawia się, czy można brać probiotyki w ciąży i w jaki sposób wpływa to na dziecko. Aby odpowiedzieć na to pytanie warto dowiedzieć się więcej na temat samej mikroflory jelitowej i jej wpływu na układ odpornościowy.


Zdrowy mikrobiom jelitowy, czyli jaki?

Zdrowy mikrobiom jelitowy to taki, który jest zróżnicowany i składa się z aktywnych bakterii, które w prawidłowy sposób się namnażają. Badania wskazują, że flora jelitowa może składać się z nawet kilkuset szczepów miliardów różnych bakterii. Nie wszystkie one wpływają na odporność w równym stopniu – wyodrębniono kilka takich szczepów, które wykazują szczególne działanie. Najlepiej przebadane są bakterie z grup Lactobacillus oraz Bifidobacterium, stymulujące rozwój flory jelitowej.


Jak dbać o jelita w czasie ciąży?

Niejedna mama zastanawia się, czy można brać probiotyki w ciąży i czy ma to jakikolwiek wpływ na maluszka. Wiele wskazuje na to, że odporność dziecka zaczyna budować się już w trakcie życia płodowego, dlatego dbanie o zrównoważoną mikroflorę jelitową może mieć jak najbardziej korzystny wpływ i na kobietę w ciąży, i na dziecko. Warto jednak wiedzieć, że dobry wpływ na jelita mogą mieć nie tylko probiotyki w gotowych preparatach. Odpowiednio ułożona dieta, bogata w pokarmy zawierające naturalne probiotyki i prebiotyki także będzie wspierać mikrobiom twój i maluszka.

Naturalne probiotyki w jedzeniu

Układając dietę zdrową dla jelit, przede wszystkim uwzględnij te pokarmy, które są bogate w naturalne probiotyki. Należą do nich wszelkie produkty fermentowane, na przykład przetwory mleczne (kefir, jogurty czy maślanki), napoje (kwas chlebowy, kombucha czyli fermentowana herbata) oraz kiszone warzywa. Zwróć jednak uwagę, aby kiszonki były przygotowywane z wykorzystaniem solanki, a nie octu. Taką dietę uzupełnij o te artykuły, które zawierają prebiotyki, czyli pożywkę dla probiotyków pozwalającą im się skutecznie rozwijać. Znajdziesz je w czosnku, cebuli, porze, pomidorach, pszenicy, bananach i szparagach.


Co szkodzi mikroflorze jelitowej?

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe mogą mieć zgubny wpływ na jelita. Na mikrobiom jelitowy niekorzystnie mogą działać: spożywanie zbyt dużej ilości cukrów i białej mąki, jedzenie mięsa kilka razy dziennie, nadużywanie alkoholu czy spożywanie produktów spożywczych zawierających szkodliwe tłuszcze trans. Najbardziej jednak szkodliwym dla mikrobiomu czynnikiem może być antybiotykoterapia. Antybiotyki niszczą zarówno bakterie patogenne, jak i te dobroczynne. Dlatego po leczeniu należy zadbać o wsparcie wyjałowionej mikroflory jelitowej.
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej