838
Grillowanie to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu. To wspaniała uczta, a nawet sztuka. Dlatego na ruszt warto wrzucić znacznie więcej niż standardową kiełbasę, karkówkę czy boczek, a oprócz tego przygotować pyszne sałatki, które znacznie urozmaicą smak głównych punktów kulinarnego programu. Dziś przedstawiamy najciekawsze inspiracje dotyczące grillowanych przekąsek i sałatek na grilla!
Sałatka z ciecierzycy z ziołami, pomidorami i oliwkami
Warzywa strączkowe, a zwłaszcza ciecierzyca, pozwalają na stworzenie naprawdę treściwych przekąsek. Ta sałatka do dań z grilla dzięki bogactwu smaków znakomicie urozmaici dania mięsne. Oprócz ciecierzycy z puszki lub namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej wykorzystamy czarne oliwki, pomidorki koktajlowe (dla lepszego efektu wizualnego wielokolorowe) i cebulę dymkę. Obowiązkowe przyprawy to oprócz soli i pieprzu posiekana świeża mięta i natka pietruszki. Do sałatki należy ponadto dodać kilka łyżeczek oliwy i sok z cytryny bądź limonki.
Sałatka grillowa
Nasza druga propozycja czerpie smaki z dobrodziejstw wiosny, która jednocześnie stanowi początek sezonu grillowego. Wówczas pojawiają się nowalijki, aż żal z nich nie skorzystać. Prostą i wyśmienitą sałatkę przygotujemy z ogórków, pomidorów, rzodkiewki i ząbków czosnku. Warzywa wystarczy pokroić w kostkę lub plasterki, a następnie wymieszać z serem feta i majonezem. Świetnie sprawdzi się Majonez Dekoracyjny WINIARY.
Szparagi w boczku z grilla
Przystawki na grilla bywają tak smakowite i treściwe, że nie kiedy warto przygotować je w większej ilości i potraktować jako pełnoprawne danie. Dobrym tego przykładem są szparagi w boczku. Szparagi to kolejne dobrodziejstwo wiosny. Aby smakowały naprawdę wykwintnie, oczyszczone warzywa najlepiej podgotować w Rosole drobiowym WINIARY. Chudy boczek należy pokroić w dość cienkie plasterki, a następnie owinąć nim szparagi oraz ser brie pokrojony słupki. Danie jeszcze lepiej smakuje z odpowiednim sosem, na przykład czosnkowym.
Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY
Większości z nas ziemniaki nigdy się nie nudzą, zwłaszcza że w postaci faszerowanej mogą trafić na ruszt i stworzyć w ten sposób wspaniałą przystawkę. Dokładnie umyte i nieobrane ziemniaki należy przekroić na pół i nieco wydrążyć. W ten sposób tworzymy przestrzeń dla farszu, który będzie się składać z pokrojonego w kostkę wędzonego boczku, cebulki i czosnku. Nie wolno zapomnieć o aromatycznych przyprawach, między innymi majeranku, szczypiorku, tymianku, oregano, bazylii, a także oczywiście soli i pieprzu. Po zakończeniu grillowania wierzch faszerowanych ziemniaków najlepiej pokryć Sosem tatarskim WINIARY z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pieczarki faszerowane z grilla
W sztuce grillowania faszerować możemy również pieczarki. Nasza dzisiejsza propozycja na nadzienie składać się będzie z sera twarogowego, przepiórczych jaj, sera żółtego i sosu czosnkowego. Do farszu warto dodać także swoje ulubione przyprawy. Z obranych dużych pieczarek należy wyciąć nóżki, które następnie zostaną posiekane i stworzą część farszu. Kapelusze należy z kolei doprawić do smaku. Pozostałą część należy wymieszać z serem twarogowym i przyprawami, a następnie umieścić w kapeluszach. Wierzch warto posypać tartym żółtym serem, a następnie na każdą pieczarkę wbić jedno przepiórcze jajko. Po grillowaniu pieczarki można jeszcze posypać natką pietruszki i podać w towarzystwie sosu czosnkowego.
Alejakobiet.pl