Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Espresso dla fanek klasyki – zobacz, jak przyrządzić

Data: 13.04.2019


Najnowsze badania z 2019 roku dotyczące kawowych zwyczajów Polaków pokazują, że 8 na 10 z nas pije kawę codziennie. Mężczyźni częściej sięgają po kawę czarną, a kobiety wolą pić kawę białą. Najpopularniejszą tego rodzaju napojem wśród Polaków jest zaś cappuccino. Naukowcy podkreślają, że zawarta w kawie kofeina, pobudza umysł do działania i wzmacnia koncentrację, stając się „paliwem napędowym” do naszego działania. Najlepsze efekty pod tym względem daje klasyczne, włoskie espresso. Jak je przygotować?

Espresso – jak powstała włoska kawa?


Symbolem Włoch i jednocześnie najczęściej spotykaną kawą właściwie na całym świecie jest espresso. Każdy powinien jej skosztować, choć nie wszystkim zasmakuje. Historia espresso zaczyna się we Włoszech i jest ona nierozerwalnie związana z powstaniem pierwszego ekspresu ciśnieniowego. Kluczowe dla rozwoju branży kawowej było stworzenie maszyny parowej. Kawiarnie wykorzystywały ją do parzenia kawy. W tym samym czasie Angelo Moriondo wpadł na pomysł stworzenia maszyny i metody parzenia pod ciśnieniem. Jego urządzenie udoskonalił w 1901 roku Luigi Bezzera, a następnie w 1903 roku od Bezzery patent na ekspres do kawy kupił Desiderio Pavoni. Obaj panowie pracowali wspólnie i stworzyli pierwsze urządzenie tego typu o nazwie „Ideale”, które w 1906 roku zostało zaprezentowane szerokiej publiczności podczas światowej wystawy w Mediolanie. Było to „cafee espresso”. Urządzenie kupił Achille Gaggia, który je jeszcze bardziej ulepszył.

Zasada działania pierwotnego ekspresu ciśnieniowego była prosta – polegała na przepływie pary wodnej i wody, ale para zmieniała smak kawy negatywnie. Problem rozwiązano dopiero po ponad 40 latach od stworzenia pierwszego ekspresu ciśnieniowego, kiedy w 1947 roku zmieniono system podgrzewania.

Prawdziwy rozkwit włoskiej kawy przyszedł dopiero w latach 50. XX wieku, kiedy paradoksalnie Włosi masowo zaczęli opuszczać swoją ojczyznę i płynąć za ocean w poszukiwaniu lepszego życia. W Ameryce otwierali oni kawiarnie, gdzie serwowali tradycyjną włoską kawę. Upodobało ją sobie wielu Amerykanów.

Nazwa espresso pochodzi z języka włoskiego, od słowa „espressivo”, które oznacza „wyrazisty” lub „wyraźny”. Opisuje ono smak kawy espresso – mocnej, energetycznej i aromatycznej.



Zasady parzenia espresso


Narodowy Instytut Włoskiego Espresso precyzyjnie określił idealne proporcje składników i sposób przygotowania espresso. Klasyczna kawa tego typu ma 25 ml objętości, choć w Polsce można spotkać się też z filiżankami 35 ml.

Parzenie espresso to sztuka opanowana do perfekcji przez baristów. Można je przygotować w ekspresie ciśnieniowym, w którym świeżo zmielona kawa (około 7-8 g) przepuszczana jest przez 25-30 ml gorącej wody, płynącej pod ciśnieniem 9-10 barów. Istotne, aby woda nie była za gorąca – jej temperatura powinna wahać się w przedziale od 88 do 93 stopni Celsjusza. Prawidłowo podane espresso trafia do filiżanki o grubych ściankach, utrzymujących temperaturę napoju. Kawa powinna wypełniać ją mniej więcej do połowy.

Często można spotkać się w kawiarniach z sytuacją, że do espresso podawana jest szklanka wody mineralnej niegazowanej. Nie służy ona jednak do rozwodnienia kawy, ale do przepłukania kubków smakowych przed jej wypiciem, aby później bez ograniczeń móc rozkoszować się smakiem espresso.

Espresso jak z kawiarni we własnym domu


Nie trzeba być częstym gościem w kawiarniach, aby móc pić espresso każdego dnia. Wystarczy ekspres i kilka podstawowych baristycznych umiejętności. Osoby, którym brakuje cierpliwości i czasu na przygotowanie takiej kawy według włoskich wytycznych, powinny przemyśleć zakup ekspresu na kapsułki np. NESCAFÉ Dolce Gusto. Dzięki niemu w krótkim czasie do naszej filiżanki trafi doskonałe espresso.

Alejakobiet.pl




Zobacz także


Uroda

Najpopularniejsze wypełniacze, czyli kwas hialuronowy, biostymulatory oraz tłuszcz własny

Kuchnia

Wege dania

Kuchnia

Olej - pomocnik w kuchni


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków marki L'biotica - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica

Konkurs - wygraj kosmetyki FLOSLEK Laboratorium - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów kosmetyków ufundowanych przez FLOSLEK Laboratorium









^ Do góry
|
|
Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w polityce prywatności.