Strona główna Aktualności Gałka muszkatołowa – przyprawa, co się zowie!

Gałka muszkatołowa – przyprawa, co się zowie!

przez admin

Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent rozgrzewających pyszności.

Przepyszna, wszechstronna i zawsze świeża, dzięki łatwości, z jaką może być zmieniona w proszek na domowej tarce – gałka muszkatołowa nie bez powodu należy do grona ulubienic szefów kuchni.

Średniowieczne dziedzictwo

Delikatnie pikantny i korzenny smak gałki muszkatołowej na dobre zadomowił się w polskiej kuchni, dopełniając recepturę ziemniaczanych zapiekanek, kremowych sosów i gęstych zup. Pozyskuje się ją z nasion muszkatołowca korzennego, występującego naturalnie na indonezyjskich wyspach Banda w archipelagu Moluki. Zwane są one również Wyspami Korzennymi, ze względu na bogactwo roślin będących podstawą dla pozyskania wielu aromatycznych przypraw. Swą nazwę w języku łacińskim gałka muszkatołowa (Myristica fragrans), zawdzięcza przede wszystkim intensywnemu aromatowi. Obecność gałki muszkatołowej w europejskim menu to jedna z konsekwencji wypraw krzyżowych, które zaowocowały przywiezieniem na nasz kontynent również takich przypraw jak cynamon i goździki.

Przyprawa do wszystkiego

Gałka muszkatołowa należy do tych przypraw, które z powodzeniem mogą być stosowane samodzielnie, by nadać daniu intensywny i oryginalny aromat. Mielone nasiona muszkatołowca korzennego dodaje się do dań mięsnych, zup, zapiekanek, potraw typowo polskich, takich jak bigos, pasztet oraz bitki. Przyprawa ta jest na tyle uniwersalna, że znajduje zastosowanie nie tylko w przypadku dań wytrawnych, ale i przygotowanych na słodko. Z powodzeniem wykorzystuje się ją jako dopełnienie kompozycji aromatycznej ciast – piernika, sernika oraz jabłecznika. Gałka muszkatołowa należy także do kanonu kluczowych dodatków, wzbogacających smak grzanego wina oraz piwa.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej