Miłosna uczta
Kolację w prawdziwą miłosną ucztę zamienić pomogą afrodyzjaki, czyli substancje mające pobudzić nasze zmysły. Ich nazwa wywodzi się od imienia Afrodyty, greckiej bogini miłości i piękna. Zrodziła się ona z piany morskiej, dlatego dziś właśnie owocom morza, małżom, ostrygom, którymi zajadał się Casanova, przypisuje się magiczne właściwości. W tym kontekście mówi się także o często goszczących na naszych stołach rybach, takich jak dorsz, łosoś czy makrela. Choć to tylko wierzenia i nauka nie potwierdza miłosnego działania tych potraw, to jednak warto pokusić się o przyrządzenie w tym szczególnym dniu owoców morza. Nie jadamy ich na co dzień, więc będą niezwykłym urozmaiceniem walentynkowej kolacji. Do wyboru: zapiekane małże lub crostini z małżami, łosoś pachnący koperkiem, ryż smażony z krewetkami i mnóstwo innych fantazyjnych dań! Podpowiedzi, jak je przyrządzić, znajdziecie na www.przepisy.pl

Jednak nie trzeba szukać tak daleko i sięgać po egzotyczne smaki, by przygotować romantyczną kolację. Wykorzystajcie dobrze znane warzywa i owoce: pomidory, marchew, szparagi, bakłażany, jabłka, gruszki i truskawki. Pomogą wam one przyrządzić nawet bardzo fantazyjne dania. Potrzebujecie pomysłów? Zajrzyjcie na stronę www.przepisy.pl i skorzystajcie z rad kucharzy Knorr.
Smak miłości – ostre chili i słodka wanilia
W ten szczególny dzień warto także nawet znanym już potrawom nadać inny niż zwykle smak. Nieocenione okażą się tutaj przyprawy i zioła, których intensywny aromat pobudzi zakochanych. Warzywa posypcie więc pieprzem, chili i lubczykiem, słodka wanilia i cynamon powinny wieńczyć deser, a do kawy dodajcie kardamon. Ten ostatni uważa się za szczególnie skuteczny w walce o czyjeś serce – jest afrodyzjakiem w hinduskiej sztuce kochania, czyli Kamasutrze.
Podaj serce na talerzu
Nie tylko składniki są ważne, ale także forma podania. Zadbajcie o fantazyjne połączenie kolorów produktów czy oryginalny kształt serwowanych dań. Do dekoracji mogą posłużyć używane składniki. Może sałatka caprese z różą z pomidora? Albo wytnijcie z kartonu serce, połóżcie na talerzu, obsypcie krawędzie słodką papryką i usuńcie kartkę. Miłosny talerz gotowy! Tylko czeka na egzotyczną wypełnioną afrodyzjakami sałatkę z krewetkami.
I ostatnia rzecz, ostatni składnik, o którym nie możecie zapomnieć – w gotowanie romantycznej kolacji włóżcie swoje serce. Sukces murowany!
Wypróbuj przepisy kucharzy Knorr na udaną walentynkową kolację:
Sałatka caprese z różą z pomidora
http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-caprese-z-roza-z-pomidora
Brama raju, czyli sałatka z grillowanego bakłażana
http://www.przepisy.pl/przepis/brama-raju-czyli-salatka-z-grillowanego-baklazana
http://www.przepisy.pl/przepis/brama-raju-czyli-salatka-z-grillowanego-baklazana
Alejakobiet.pl / Materiały prasowe