Strona główna Aktualności Owsianka z rana, czyli trochę o płatkach owsianych.

Owsianka z rana, czyli trochę o płatkach owsianych.

przez admin

Dietetycy coraz częściej zachęcają osoby aktywne fizyczne do spożywania płatków owsianych. Sportowcy cenią tytułowe płatki za siły, które im dostarczają, zaś lekarze za właściwości prozdrowotne. Ich przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne, a mnogość zastosowań kulinarnych sprawia, że nie sposób przejść obok nich obojętnie. Dlaczego warto jeść płatki owsiane i w jakiej formie będą one smakować najlepiej?

Skąd wzięły się płatki owsiane?

Pierwsze grunty obsiane owsem datuje się na epokę brązu. Wówczas w środkowej i północnej Europie zaczęto uprawiać owies. Biorąc pod uwagę aspekty historyczne jest to jedna z najmłodszych tego typu roślin – pszenicę oraz jęczmień zaczęto uprawiać kilka tysięcy lat wcześniej. W dobie średniowiecza był on podstawą wyżywienia ludności Starego Kontynentu. Owies jest rośliną należącą do gatunku wiechlinowatych i wyróżniamy 35 jego rodzajów. To właśnie z ziaren owsa tworzone są płatki owsiane, które coraz częściej znajdują miejsce na polskich stołach. Dlaczego warto wdrożyć je do codziennego menu?

 

Kopalnia witamin i minerałów

Spośród wszystkich zbóż owies zawiera największą ilość białka oraz błonnika. Ponadto znajdziemy w nim wiele cennych aminokwasów. Na szczególną uwagę zasługuje także obecność ważnych witamin. W płatkach owsianych są to głównie witaminy z grupy B oraz witamina E. Ważna jest także spora zawartość minerałów występujących pod postacią selenu i magnezu. Taki zestaw wartości odżywczych walnie przyczynia się do poprawy koncentracji, wzmocnienia pamięci oraz wyeliminowania uczucia zmęczenia i stanów antydepresyjnych. Płatki owsiane powinny być obecne w diecie każdego człowieka, ale żeby nie znudził nam się ich wariant klasyczny warto poznać kilka ciekawych rozwiązań kulinarnych.

Mnogość wariantów i form

Owsianka w formie klasycznej łączy płatki owsiane wespół z jogurtem, tudzież mlekiem. Dodatkiem często są owoce i ewentualne przyprawy. Przykładem takiego posiłku może być owsianka z jogurtem, jabłkiem oraz cynamonem. Warto odnotować, iż owsianka może być zarówno świetnym pomysłem na śniadanie, jak i formą przekąski. W każdym wariancie wpłynie pozytywnie na naszą kondycję.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej