Strona główna Aktualności Dlaczego warto jeść świeży imbir?

Dlaczego warto jeść świeży imbir?

przez admin

Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie. Charakteryzuje się bardzo intensywnym i ostrym zapachem, dzięki czemu chętnie stosowana jest w kuchniach. W Polsce nie jest jeszcze tak popularna jak w krajach anglosaskich, gdzie jedzona jest nie tylko w wersji sproszkowanej, ale także świeżej i marynowanej. Szkoda, bo surowy imbir to samo zdrowie.

Imbir pozwala walczyć z mdłościami

Dokucza Ci choroba lokomocyjna? W takim razie imbir to składnik, który musi się znaleźć w Twoim menu. Według badaczy imbir z powodzeniem można stosować jako środek przeciwwymiotny nie tylko w przypadku choroby lokomocyjnej, a nawet w chorobie morskie lub w pierwszych miesiącach ciąży. To niejedyne działanie imbiru na układ pokarmowy. Osoby cierpiące na refluks żołądka lub wrzody powinny pić imbirowe napary – pomagają one łagodzić dolegliwości wywoływane przez te choroby.

Imbir idealny na przeziębienie

Imbir od wielu wieków uznawany jest za środek do walki z przeziębieniem i grypą. Witaminy oraz mikroelementy (bardzo łatwo przyswajalne!) zawarte w imbirze podnoszą odporność przez co nie tylko łatwiej pokonać chorobę, ale przede wszystkim jej zapobiegać. Kojarzysz ostry posmak marynowanego imbiru z zestawów sushi z restauracji takich jak Sushi Tokyo? To właśnie on decyduje, że imbir działa także rozgrzewająco, dzięki czemu w okresach zwiększonej zachorowalności jest nieocenionym dodatkiem do herbaty z plastrem cytryny i miodem. Idealnie sprawdza się także jako dodatek do rosołów lub pozostałych napojów (najlepiej podawanych na gorąco).

 

Imbir ma właściwości przeciwzapalne

Kolejnym powodem, dla którego warto jeść imbir są właściwości przeciwzapalne. Zdaniem specjalistów jego skład może naśladować działanie leków na zapalenia. Oprócz tego uznaje się, że imbir może też pełnić rolę środka przeciwbólowego. Dzięki temu zalecany jest osobom, które cierpią na chroniczne zapalenie stawów. Wśród innych prozdrowotnych właściwości imbiru wymienia się także zawartości przeciwutleniaczy, które pozwalają zwalczać odpowiedzialne za rozwój choroby nowotworowej wolne rodniki. Według niektórych dietetyków imbir może pomagać także w odchudzaniu, bo pobudza soki trawienne, przez co przyśpiesza przemianę materii.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej