Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Kawa organiczna - co warto wiedzieć?

Data: 17.05.2017


"Bio", "Eko", "Organic" - etykiet "zdrowej" żywności jest wiele. Wzrasta także liczba jej zwolenników. Już niemal 70% Polaków deklaruje zakupy żywności organicznej. Co właściwie kryje się za tym modnym określeniem? Tłumaczymy na przykładzie kawy typu Organic.

Zainteresowanie żywnością organiczną wśród Polaków zdecydowali się zweryfikować naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego. Według opracowanego przez nich raportu "Organic food consumption in Poland: Motives and barriers" produkty tego typu kupuje 68,8% z nas - 7% robi to bardzo często, 23,8% dość często, natomiast 37,8% - od czasu do czasu. Jako najczęściej wybierane artykuły tej kategorii respondenci wskazywali warzywa, owoce i miód. Dlaczego decydowali się na taki wybór? Przede wszystkim z przekonania, że są one zdrowsze, cechują się wyższą jakością, lepszym smakiem i są produkowane w ekologiczny sposób. Ankietowani rozpoznają żywność organiczną zarówno przez walory smakowe, jak i oznaczenie na etykiecie. Czy rzeczywiście wyróżnia się ona tak wyraźnie na tle standardowych wyrobów spożywczych? I czy rację ma 76,5% uczestników badania, których zdaniem artykuły typu Organic są zdrowsze od tych produkowanych przemysłowo?



Organicznie od podstaw


W sklepach znajdziemy wiele wyrobów określanych mianem "eko" czy "bio". Jednak aby zdobyć certyfikat potwierdzający organiczność, produkt musi spełnić szereg wymogów. W przypadku kawy dotyczą one sposobu funkcjonowania plantacji i przebiegu produkcji. Przede wszystkim powinien on być pozbawiony wszelkich sztucznych dodatków, takich jak nawozy, pestycydy, herbicydy czy środki owado- lub grzybobójcze. Teren, na którym rosną drzewka kawowe powinien być wolny od tego typu chemicznych ulepszaczy kilka lat wstecz. Przestrzeganie tego wymogu zapewnia, że uprawa jest nieskażona. Wśród dodatkowych wytycznych wyróżnić należy regularne kontrole jakości, weryfikujące prawidłowość procesu i dokumentujące jego przebieg.

Latynoski rodowód


Co ciekawe, aż 75% światowej produkcji kawy organicznej pochodzi z Ameryki Łacińskiej. Prym w dostarczaniu tego typu ziaren wiodą: Peru, Honduras i Meksyk. - Są to tereny o warunkach sprzyjających uprawom. Dla przykładu - mieszankę skomponowaną z ziaren Arabiki uprawianych na plantacji w Peru i Meksyku oraz Robusty pochodzącej z Ugandy i Meksyku wyróżnia pełny, wyrazisty smak z dominującymi nutami czekolady i karmelu - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Wyczuwalne są także aromaty anyżu, orzesznika pekanowego, a cielistość kawy dopełniają akcenty: miodowy i migdałowy oraz delikatna cytrusowość - dodaje ekspert.





Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXIX edycja

Uroda

Urodowe sugestie dla św. Mikołaja

Psychologia

Mowa ciała na pierwszej randce

Kuchnia

ABC parzenia herbaty


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestawów kosmetyków L'biotica - zakończony


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę L'biotica

Wygraj zestaw kosmetyków Marion - zakończony


Odpowiedz na pytania konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów nagród ufundowanych przez markę Marion








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.