Strona główna Aktualności Proste przepisy na nietypowe pasztety

Proste przepisy na nietypowe pasztety

przez admin

Pasztet to danie, które swoje korzenie ma w antyku – gościł już na stołach bogaczy zamieszkujących starożytny Rzym. W Polsce ogromną popularnością zaczął cieszyć się w XVI wieku, a tradycja jego przygotowania przetrwała do dziś. Polacy nie wyobrażają sobie Wielkanocy lub dużych imprez rodzinnych bez tego przysmaku. Lubisz pasztety, ale znudziły Ci się te z mięsa mielonego lub podrobów? Poniżej znajdziesz trzy nietypowe przepisy na pasztety.

Pasztet z dorsza

Chętnie jesz ryby? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich pasztet. Jaki gatunek wybrać? Ze względu na jakość mięsa na pewno sprawdzi się dorsz. Co potrzebujesz do przygotowania potrawy? 600 g ryby, 3 bułki, 2 jajka, 2 małe cebule, garść bułki tartej, ugotowaną marchewkę i pietruszkę (sprawdzi się też mieszanka do ryby po grecku) oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie – ich wybór zależy od Ciebie). Cebulę pokój na mniejsze kawałki i zmiel razem z rybim mięsem oraz marchewką i pietruszką przez maszynkę. Namoczone bułki dodaj do masy, wbij jajka, posyp bułką tartą i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180°C przez co najmniej godzinę.

 

Pasztet z kaszy jaglanej

Chcesz, żeby Twój pasztety z kaszy jaglanej był tak samo dobry jak ten z http://www.primavika.pl? Zacznij od ugotowania dwóch torebek kaszy jaglanej. Następnie 3 duże marchewki, kawałek selera i 2 pietruszki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i gotuj w wodzie na małym ogniu z dodatkiem przypraw – liścia laurowego i ziela angielskiego. Do tego dodaj pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Gdy warzywa się ugotują, odcedź je, dodaj do kaszy i przemiel przez maszynkę. Gotowe? Do masy wbij 2 jajka oraz wsyp przyprawy – pasować będzie pieprz, sól, majeranek i kminek. Całość wymieszaj na gładką masę. Na koniec przełóż ją do posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą keksówki. Wstaw do piekarnika na 35 minut.

Pasztet z orzechami

Pomimo wielu różnorodnych przepisów, Ty nadal pozostajesz fanem pasztetu w mięsnej wersji? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj pasztetu z orzechami. Czego potrzebujesz? Oprócz garści posiekanych orzechów (najlepsze będą te włoskie), musisz kupić 4 piersi z kurczaka, kilka plasterków wędzonego boczku, 3 jajka, marchewkę i pietruszkę, 100 g karkówki, jedną bułkę oraz przyprawy według własnego uznania. Mięsa gotuj na wolnym ogniu z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, po 5 minutach dodaj marchewkę i pietruszkę. Gdy zmiękną wyciągnij i krój na mniejsze kawałki. Następnie wszystko zmiel i dodaj jajka oraz posiekane orzechy i przyprawy. Masę przełóż do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułóż plastry boczku. Piecz nie krócej niż 50 minut w temperaturze 180°C.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej