Strona główna Aktualności Przepis na Wielkanoc: pieczona biała kiełbasa z piwem i ziołami

Przepis na Wielkanoc: pieczona biała kiełbasa z piwem i ziołami

przez admin

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez kilku elementów, wśród których oprócz tych duchowych dominują te związane z kulinariami – żurkiem, jajkami pod wieloma postaciami, babkami, czy białą kiełbasą. Ta ostatnia choć dostępna przez cały rok swój szczyt popularności przeżywa właśnie na Wielkanoc. My prezentujemy przepis na pieczoną białą kiełbasę z piwem, miodem oraz ziołami.

Pieczona biała kiełbasa z piwem, miodem oraz ziołami – przepis



Składniki na 4 porcje – czas wykonania 15 minut; czas pieczenia 60 minut.

  • 8 białych kiełbasek (surowych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki portera (ciemnego piwa)
  • łyżka miodu
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka tymianku
  • 1/2 łyżki majeranku

Wykonanie:

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy.
  • Piwo mieszamy z miodem oraz olejem. Dodajemy 1/2 posiekanego czosnku oraz majeranek i tymianek.
  • Kiełbaski płuczemy i osuszamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo z dodatkami, układamy kiełbaski obtaczamy w sosie.
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy około 60 minut. 20 minut przed końcem pieczenia posypujemy kiełbaski pozostałym czosnkiem oraz  cebulą pokrojoną w piórka.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej