Strona główna Aktualności Fit przepis: placki ziemniaczane z cukinią i marchewką

Fit przepis: placki ziemniaczane z cukinią i marchewką

przez admin

Jeśli masz ochotę na coś chrupiącego i sycącego, ale Twoje myśli niekoniecznie biegną w kierunku kurczaka w grubej panierce to sprawdź przepis na pożywne placki ziemniaczane z cukinią i marchewką – a do tego pyszny sos czosnkowy.

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką – prosty przepis

Składniki na 6 porcji

  • 12 średnich ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • średnia cukinia – około 300g
  • 3 jajka
  • mała cebula
  • do smaku: szczypta soli, pieprzu oraz startej gałki muszkatołowej, tymianek
  • olej do smażenia

Składniki na sos

  • 8 ząbków czosnku
  • 300 g serka kremowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, musztarda (najlepiej o wyraźnym, mocnym smaku), tymianek

Wykonanie

Ziemniaki i marchew myjemy i obieramy. Na tarce o dużych oczkach ścieramy cukinię, marchew oraz ziemniaki.

Obraną cebulę drobno siekamy. Dorzucamy do startych warzyw, dokładnie mieszamy i odciskamy z wody. Do masy dodajemy jajka – doprawiamy według własnych preferencji.

Placki smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

Przepis na sos

Obrany czosnek kroimy bardzo drobno, mieszamy z serkiem, jogurtem – doprawiamy pieprzem solą, tymiankiem oraz musztardą.

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką najlepiej smakują podane na ciepło – dlatego te wcześniej usmażone warto trzymać w nagrzanym do 60 – 80 stopni piekarniku.
 
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej