Strona główna Aktualności Chleb bananowy bezglutenowy – prosty przepis

Chleb bananowy bezglutenowy – prosty przepis

przez admin
Dla tych spragnionych kulinarnej odmiany mamy przepis na pyszny chlebek bananowy. Chleb ten smakuje wybornie, szczególnie jeśli składników znajdują się słodkawe orzechy pecan oraz aromatyczny cynamon.
Składniki:
  • mąka bezglutenowa – 2,5  szklanki
  • soda oczyszczona – łyżeczka
  • sól -1/4 łyżeczki
  • cynamon – 1/2 łyżeczki
  • jaja – 3 duże
  • dojrzałe banany – 3 duże
  • brązowy cukier – 1/2 szklanki
  • olej rzepakowy  – 1/4 szklanki
  • orzechy pecan – 1/2 szklanki 
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy: mąkę, sodę, cynamon i sól – składniki mieszamy. 
W drugiej misce rozkłócamy jajka z cukrem,  dodajemy wcześniej rozgniecione banany oraz olej.
Łączymy zawartość obu misek, dosypujemy 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów pecan. Kilka zostawiamy w całości do dekoracji wierzchu chleba.
Podłużną blachę wykładamy papierem do pieczenia – wykładamy ciasto, na którym kładziemy kilka orzechów pecan. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni . Pieczemy około 50-55 minut.
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej