Szczyt sezonu dyniowego, a Ty nie masz pomysłu, co z niej przyrządzić? Przygotuj pyszne dania z dyni i ciesz się ich smakiem nie tylko w domu, ale i w pracy, szykując smakowity lunch box z aromatyczną zupą, sycącym penne czy dietetycznymi ciasteczkami. Pomoże Ci w tym Jan Niezbędny.
Dynia to warzywo, które skrywa w sobie pokaźną dawkę wartości odżywczych i zdrowotnych. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza bogactwu witamin, jest też wspaniałym źródłem błonnika oraz minerałów. Ponadto łączy w sobie niską kaloryczność, działanie odkwaszające oraz wyborny smak, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako główny element diet, pozytywnie wpływając na zdrowie i urodę.
Dynia od kuchni
W okresie jesienno-zimowym dynia króluje na naszych stołach. Doskonale sprawdza się jako składnik potraw, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest praktycznie cała do schrupania! Jej miąższ może stanowić bazę dla aromatycznych zup, sosów, nadzienia do pierogów, jak również wytrawnych i słodkich wypieków. Pestki dyni możemy dodać do ciast i sałatek, zaś uzyskany z nich olej to idealny dressing i dodatek do sosów.
Kulinarne inspiracje
Dynia jest wszechstronnym warzywem, które możemy przyrządzić na wiele sposobów: ugotować, upiec czy zamarynować. Niezależnie od ostatecznej formy jedno jest pewne: będzie pysznie! Oto smakowita odsłona dyni wg przepisu Darii Ładochy, blogerki i ekspertki od zdrowej kuchni:
![](http://www.alejakobiet.pl/img/penne_z_dynia.jpg?1479891435796?1479891435796)
Penne z dynią smażoną na lekkim masełku z cynamonem, wędzonym serem i żurawiną
Składniki:
- 300 g pieczonej dyni,
- 200 g makaronu razowego penne,
- 50 g startego sera wędzonego,
- 3 łyżki masła,
- 80 g śmietany 18%,
- kilka łyżek żurawiny w konfiturze,
- przyprawy: 3 drobno posiekane szalotki, 1/3 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, żeby przecedzając go na sitku, pozostawić trochę wody, którą w razie potrzeby dodasz do sosu. Na patelni rozgrzej masło i dodaj szalotki, chwilę podsmażaj. Dodaj dynię i śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, a następnie włóż makaron i wlej odrobinę wody z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp wędzonym serem, startym na tarce o małych oczkach, i podawaj z żurawiną.
W dobrej formie
W przyrządzeniu dyni pomogą Ci jak zawsze sprytni pomocnicy. Wielofunkcyjne silikonowe pojemniki Jana Niezbędnego nadają się do używania zarówno w wysokich, jak i niskich temperaturach. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych dyni, po pokrojeniu włóż ją do pojemnika i ugotuj na parze w mikrofalówce. A jeśli chcesz się cieszyć jej smakiem jeszcze długo po sezonie, tego samego pojemnika możesz użyć do mrożenia. Pojemniki świetnie sprawdzają się też jako lunch box.
![](http://www.alejakobiet.pl/img/jan_niezbedny_pojemnik_silikonowy_1200ml_czerwony.jpg?1479891470076?1479891470076)
Dzięki niezwykle szczelnej pokrywce zapakowana żywność długo zachowuje świeżość. Ponadto są lekkie i łatwe do przenoszenia, a po wykorzystaniu można je złożyć, dzięki czemu zajmują mało miejsca w torebce czy teczce. Pojemniki dostępne są w czterech kolorach i rozmiarach: 350 ml, 540 ml, 800 ml, 1200 ml.
Do pieczenia, gotowania w kuchence mikrofalowej i mrożenia warzyw dyniowatych możesz też użyć pojemników szklanych żaroodpornych Jana Niezbędnego. Są odporne na temperaturę od -40 do +400 st. C! Idealnie nadają się też do przechowywania żywności. Pojemniki dostępne są
w rozmiarach: 300 ml, 500 ml i 700 ml.
Alejakobiet.pl