Strona główna Aktualności Nie marnuj żywności! Co robić, by nie wyrzucać jedzenia

Nie marnuj żywności! Co robić, by nie wyrzucać jedzenia

przez admin
Statystyki dotyczące marnowania żywności są porażające. Na świecie, według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO (2013), rocznie marnuje się 1,3 mld ton jedzenia. Światowy Dzień Żywności, przypadający 16 października, jest doskonałą okazją, by zastanowić się nad własnym niechlubnym udziałem w tych statystykach oraz podjąć starania do zmiany tego stanu rzeczy.

Masowy problem marnowania żywności
Niemal 1/3 Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności. W koszu na odpady najczęściej lądują wędliny (43 %), pieczywo (36 %), warzywa (32 %) i owoce (27 %), poza tym jogurty, mięso, mleko, ser. Jakie są przyczyny marnowania jedzenia? Najczęstsza to przegapienie terminu przydatności do spożycia (38 %). Kolejnymi są: zbyt duże zakupy (15 %), zbyt duże porcje posiłków (13 %), niewłaściwe przechowywanie żywności (11 %), zakup złego jakościowo produktu (9 %), produkt lub danie jest niesmaczne (6 %), brak pomysłów na wykorzystanie resztek (3 %- ). (Źródło: Raport „Nie marnuj jedzenia 2016”, Federacja Polskich Banków Żywności).
Przeanalizowanie tych przyczyn pokazuje, że można je całkowicie wyeliminować – wystarczy więcej uważności i świadomości w planowaniu zakupów, przechowywaniu żywności i przygotowywaniu posiłków.

Proste zasady 
Wdrożenie w codzienne życie kilku prostych zasad powinno pomóc uporać się z problemem marnowania jedzenia.
1. Planuj z głową
Warto przyzwyczaić się do planowania posiłków na kilka dni oraz zaplanowania zakupów do nich. Żywność kupujmy rozsądnie, nie róbmy wielkich zapasów i zawsze sprawdzajmy termin przydatności do spożycia.
2. Właściwie przechowuj żywność
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak kolosalne znaczenie ma właściwe przechowywanie żywności. Tu z pomocą przychodzą eksperci Media Markt, którzy wyjaśniają, w jaki sposób innowacyjne funkcje nowoczesnych lodówek pomagają w walce z problemem marnowania żywności. 
Jaki jest sekret świeżości produktów trzymanych w lodówce? Przede wszystkim odpowiednia temperatura i wilgotność – mówi Anna Chruściel, Dział Zakupu AGD Media Markt (Kupiec) – W ofercie Media Markt mamy wiele lodówek z zaawansowanymi technologicznie rozwiązaniami, służącymi przedłużeniu świeżości żywności.
Takie działanie mają między innymi systemy hyperFresh i hyperFresh plus dostępne w lodówkach Siemens (modele KG36NXI35 – iQ 300 oraz KG39NAI35 – iQ500) oraz systemy VitaFresh i VitaFresh plus w lodówkach Bosch (modele KGN36XL35 – Seria 4 oraz KGN39AI35 – Seria 6). Warto również zwrócić uwagę na system chłodzenia Samsung No Frost – eliminuje on z wnętrza lodówki wilgoć, która jest powodem rozwoju pleśni i bakterii oraz przyspiesza psucie się żywności. Doskonałe działanie mają też inne technologie Samsunga – Convertible Zone (pozwala dostosować temperaturę do aktualnie przechowywanych w niej produktów, aby zapewnić im optymalne warunki) czy Cool Select Zone™ (szuflada, w której możemy ustawić niezależną temperaturę). W wygodnej, przestronnej lodówce łatwiej też utrzymać porządek i nie przegapić mijającego terminu ważności produktów.
Wszystkie te modele znaleźć można na stronie www.mediamarkt.pl – mówi Anna Chruściel. –  Każdego, kto poszukuje fachowych informacji na temat technologii przedłużających świeżość żywności, zapraszam do odwiedzenia centrum Media Markt. Nasi przeszkoleni pracownicy wyjaśnią działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta. 
3. Kuchnia kreatywna
I wreszcie – gotujmy kreatywnie. Starajmy się wykorzystać to wszystko, co mamy w lodówce czy szafkach kuchennych. Kulinarne eksperymenty przynieść mogą pomysły na znakomite dania, a jeśli brak nam takiej inwencji – zajrzyjmy choćby na blogi kulinarne. Znaleźć tam można mnóstwo pomysłów na twórcze wykorzystanie resztek jedzenia.
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej