Strona główna Aktualności Pasty kanapkowe z zielonego groszku oraz tuńczyka z suszonymi pomidorami

Pasty kanapkowe z zielonego groszku oraz tuńczyka z suszonymi pomidorami

przez admin

Lubisz kanapki, ale masz już powyżej kubków smakowych sera, wędlin, dżemów i tego typu dodatków do pieczywa? Jeśli tak, to wypróbuj pasty kanapkowe. Nasze dwie propozycje to pasta kanapkowa z zielonego groszku oraz pasta kanapkowa z tuńczyka i suszonych pomidorów.

Obie propozycje są bardzo zdrowe, ich wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut, a gdy przygotujesz większą ilość pasty to możesz ją po prostu zjeść za kilka dni.

Pasta kanapkowa z zielonego groszku – przepis
:

Składniki:

  • 200g groszku (może być mrożony lub z puszki)
  • łyżka masła lub gęstego jogurtu
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy według własnych preferencji: sól, pieprz, bazylia.
  • Można dodać także kilka kropel soku z cytryny lub limonki.

Groszek gotujemy, odcedzamy, przekładamy do naczynia, do którego dodajemy także czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe składniki. Całość blendujemy na gładką masę. Polecamy z ciemnym pieczywem.

Do składników tej pasty kanapkowej możemy także dodać ser feta – w takim przypadku na każde 100g groszu dodajemy 50 g sera feta.


Pasta kanapkowa z tuńczyka i suszonych pomidorów – przepis


Składniki:

  • Puszka tuńczyka
  • Co najmniej 8 suszonych pomidorów w oleju
  • kilka łyżek zalewy ze słoika z suszonymi pomidorami
  • natka pietruszki
  • przyprawy według uznania

Tuńczyka odsączamy z wody. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować – dodajemy pokrojone drobno pomidory. Dodajemy przyprawy, blendujemy – jeśli chcemy uzyskać gładką masę tej pasty kanapkowej to powinniśmy pamiętać aby pomidory pokroić naprawdę na drobne kawałeczki a zalewę dodawać stopniowo!

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej