Strona główna Aktualności Kotleciki, zupa, zapiekanka – przepisy na dania z cukinii

Kotleciki, zupa, zapiekanka – przepisy na dania z cukinii

przez admin

Korzystanie z dobrodziejstw świeżych warzyw to najlepsza dieta. My latem
stawiamy między innymi na cukinię . Zdradzamy Wam, jak ją pysznie
przyrządzić.

Kotleciki z cukinii

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 100 ml oleju,
  • łyżka ziół
    prowansalskich,
  • ząbek czosnku,
  • 2 małe cukinie (lub jedna duża),
  • cebula,
  • papryka,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 15 dag żółtego sera,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:
Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w dość grube plastry i rozgniatamy
rękoma. Czerwone wino mieszamy z olejem. Dodajemy szczyptę soli i
pieprzu oraz zioła prowansalskie. Na koniec dodajemy obrany i posiekany
czosnek. Marynatę dokładnie mieszamy i polewamy nią pokrojoną
polędwiczkę. Mięso odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce.
Cukinie myjemy i kroimy w plastry (powinno być ich tyle, ile plastrów
polędwicy). Posypujemy solą i pieprzem. Obraną cebulę i paprykę siekamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce. Plastry cukinii
kładziemy na przykrytej pergaminem blasze. Na nich umieszczamy
polędwiczki. Posypujemy cebulą, papryką, kukurydzą i serem. Pieczemy
przez 15-20 minut w 180 stopniach.

Zupa z cukinii


Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 2 cebule,
  • litr rosołu warzywnego,
  • pęczek pietruszki,
  • 3
    łyżki świeżej kremówki,
  • sól, pieprz,
  • łyżka pestek słonecznika.

Wykonanie:
Cukinię myjemy. 1/4 odstawiamy, resztę kroimy na kawałeczki. Cebulę
obieramy i kroimy na ćwiartki. Składniki gotujemy w rosole warzywnym
przez około 15 minut. Dodajemy pietruszkę i śmietanę kremówkę.
Miksujemy. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na
gorąco z uprażonymi ziarenkami słonecznika i pozostałą, pokrojoną na
kawałeczki, surową cukinią.

Zapiekane cukinie


Składniki:

  • 80 g ryżu,
  • 150 g mięsa mielonego,
  • 3 małe cukinie,
  • 120 g żółtego sera,
  • ostra i słodka papryka w proszku,
  • oregano,
  • pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • sól.

Wykonanie:
Ryż gotujemy około 2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu. Cukinie
kroimy wzdłuż na pół, a następnie odcinamy końcówki. Łyżeczką wydrążamy
miąższ. Mięso mieszamy z ryżem, przyprawiamy i nadziewamy cukinie.
Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy pod przykryciem w 200
stopniach prze 20 minut. Na wierzchu układamy plasterki sera i pieczemy
bez przykrycia jeszcze 15 minut.

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej