Strona główna Aktualności Czym się różnią najpopularniejsze gatunki herbaty?

Czym się różnią najpopularniejsze gatunki herbaty?

przez admin

Herbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego czasem nieco egzotycznymi nazwami. Sprawdźcie jakie gatunki herbat są najpopularniejsze i czym się charakteryzują. To znakomita  „piguła” dla tych, którzy chcieliby dowiedzieć się nieco więcej o herbatach, które towarzyszą im niemal każdego dnia.

Assam

Stan Assam leży w północno – wschodnich Indiach i słynie z uprawy czarnej herbaty. Najwyższej jakości liście zbiera się na wysoko położonych obszarach górskich w okolicach marca. Drugi zaś zbiór ma miejsce tuż po porze deszczowej, czyli od sierpnia do września. To właśnie z tego zbioru powstaje aż 75% assamskiej herbaty, mimo, że jej uprawa jest czasochłonna i nie należy do najprostszych. Jej smak określa się jako bardzo zdecydowany i często wykorzystuje się go do podkreślenia smaku innych mieszanek, np. Irish Breakfast oraz wielu innych herbat śniadaniowych. Herbaty z tego regionu posiadają cierpki, słodkawy smak i ciemnobrązową barwę. Idealnie smakują o poranku bez dodatków lub wzbogacone mlekiem.

Darjeeling

Herbata Darjeeling pochodzi z niewielkiej krainy położonej w Indiach u podnóży Himalajów, na wysokości aż 2200 m n.p.m. Znajduje się tam 17 tysięcy ha plantacji herbacianych, które stanowią aż 3% całej produkcji herbaty w  Indiach. Liście w tym regionie zaczynają się rozwijać po pierwszych, marcowych deszczach, a herbatę zbiera się w dwóch etapach – wiosenno-letnim oraz jesiennym. Liście zebrane jako pierwsze nabywane są jedynie przez zamożnych koneserów – sprzedawane są bowiem za bardzo wysokie kwoty. To najdroższa herbata na świecie zwana „szampanem wśród herbat”. Darjeeling charakteryzuje się delikatnym, szlachetnym posmakiem muskatu i połyskującym, złotym kolorem. Uznawana jest za najlepszą z indyjskich gatunków herbat i jedną z najlepszych na świecie

Cejlon

W 1972 roku wyspa Cejlon powróciła do swojej pierwotnej nazwy Sri Lanka. Władze wyspy zdecydowały jednak, aby zwłaszcza na etykietach towarów eksportowych, pozostawić nazwę Cejlon. Herbatę uprawia się tam od poziomu morza, aż do szczytów masywu górskiego (2300 m. n.p.m.). Region ten zaspokaja ok. 25% światowego zapotrzebowania na herbatę. Liście zbiera się cały rok ręcznie (tylko dwa młode listki i pączek liściowy), z tygodniowymi przerwami. Na plantacjach przy zbiorach pracują głównie kobiety – istnieje bowiem powszechne przekonanie, że tylko one posiadają na tyle zwinne palce, by zrywać najcenniejsze górne listki, nie naruszając pozostałych listków i gałązek. Liście odmiany Cejlon są nie tylko bezwonne, ale również bardzo dobrej jakości, dlatego stanowią swoistego rodzaju bazę do mieszanek herbacianych. Złota barwa i subtelny smak herbaty Cejlon są doceniane przez koneserów na całym świecie. Napar ten można podawać także z mlekiem lub z plastrem cytryny czy limonki.

English Breakfast

Jak sama nazwa wskazuje to mieszanka herbat przeznaczona do picia o poranku, w szczególności przy okazji pierwszego posiłku. Jej mocny i nasycony smak idealnie współgra z dodatkiem mleka i cukru. To smaczne połączenie gładkiego w smaku Assamu, jasnej herbaty cejlońskiej i herbat kenijskich. Od początku kompozycja ta była tworzona tak, aby ożywiać umysł i pobudzać organizm do trawienia po tradycyjnym, bardzo obfitym śniadaniu angielskim. Herbata ta zawiera duże ilości teiny.

Earl Grey

Earl Grey to pierwsza poznana w zachodnim świecie pachnąca mieszanka herbat. Legenda głosi, że została nazwana na cześć brytyjskiego Premiera Charlesa Greya, który podczas swojej kadencji wprowadził ustawę o zniesieniu niewolnictwa w całym Imperium Brytyjskim. Było to prawdziwe historyczne osiągnięcie. Podobno w dowód wdzięczności i uznania otrzymał dyplomatyczny prezent – herbatę aromatyzowaną olejem z bergamotki i od tego czasu herbata Earl Grey zyskała na popularności. Warto wiedzieć, że smak tej mieszanki doskonale podkreśla plasterek cytryny. Stanowi ona także świetne uzupełnienie deserów kremowych, ciast biszkoptowych lub tartaletek. Najlepiej smakuje podawana bez mleka.

Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów firmy Ahmad Tea

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej