Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Dwa ciasta z truskawkami

Data: 27.05.2016


Truskawki doskonale wiedzą jak na siebie zwrócić uwagę. Niczym doświadczona uwodzicielka, starannie przygotowuje swoje wielkie wejście. Każde na siebie czekać, podsyca nasze pragnienia, sprawia, że stale wypatrujemy chwili, kiedy w końcu będzie w naszym zasięgu. Znika równie niespodziewanie, jak się pojawia, przez cały czas trzymając nas w męczącej niepewności, gdyż każdy dzień truskawkowego sezonu, może być jednocześnie ostatnim. 

Dlatego zawsze staram się maksymalnie wykorzystać każdy dzień, w którym mogę cieszyć się truskawkami. Niby wiem, że truskawka mną manipuluje… Ale i tak jej na to pozwalam. Jest przecież taka pyszna. 

Tarta z truskawkami 

Na ciasto: 
  • Szklanka mąki pszennej 
  • Szklanka cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 150 g masła 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%) 

Wszystkie składniki zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wkładamy do posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 15-20 minut. 

Na masę: 
  • 1 opakowanie słodkiej śmietanki kremówki 
  • 250 g serka ricotta 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 

Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ricottą i cukrem waniliowy. Delikatnie mieszamy. 

Na ostudzony spód wykładamy kremową masę. Na górze układamy pokrojone na połówki truskawki (im więcej, tym lepiej). Dekorujemy kilkoma kleksami ubitej kremówki. Ciasto przechowujemy w lodówce. 


Strawberry pie 

Na spód: 
  • 1 opakowanie herbatników digestive 
  • Pół szklanki brązowego cukru 
  • 100 g masła 

Herbatniki kruszymy (można to zrobić w mikserze z tnącymi ostrzami). Dosypujemy do nich cukier i dolewamy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę rozkładamy w wysmarowanej masłem okrągłej formie. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 10-15 minut. 

Na masę: 
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 
  • 2 żółtka 
  • Kilka kropel syropu truskawkowego 

Mleko łączymy z żółtkami, dolewamy syrop. Masę wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 7-10 minut (w tej samej temperaturze). 

  • Ok. 30-50 dag truskawek 
  • 3 łyżki cukru 
  • Kilka kropel soku z cytryny 
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie 

Składniki miksujemy aż powstanie dosyć gładka masa. Dolewamy żelatynę. Masę wylewamy na wystudzony spód. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 

Karolina Wiercigroch




Zobacz także


Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXVIII edycja

Uroda

Pod prysznic po lepszy humor

Kuchnia

Babunia zaprasza na prawdziwe wina owocowe

Kuchnia

Gok Wan zaprasza na chińszczyznę


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Lirene Retinol D-FORTE


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LIrene

Wygraj zestaw masek do stóp i dłoni LC+


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 7 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę LC+

Wygraj zestaw kosmetyków Soraya Intensywna Naprawa


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 6 zestawów nagród ufundowanych przez markę Soraya








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.