Szukaj
Newsletter
Imię:
E-mail:
Logowanie

Dwa ciasta z truskawkami

Data: 27.05.2016


Truskawki doskonale wiedzą jak na siebie zwrócić uwagę. Niczym doświadczona uwodzicielka, starannie przygotowuje swoje wielkie wejście. Każde na siebie czekać, podsyca nasze pragnienia, sprawia, że stale wypatrujemy chwili, kiedy w końcu będzie w naszym zasięgu. Znika równie niespodziewanie, jak się pojawia, przez cały czas trzymając nas w męczącej niepewności, gdyż każdy dzień truskawkowego sezonu, może być jednocześnie ostatnim. 

Dlatego zawsze staram się maksymalnie wykorzystać każdy dzień, w którym mogę cieszyć się truskawkami. Niby wiem, że truskawka mną manipuluje… Ale i tak jej na to pozwalam. Jest przecież taka pyszna. 

Tarta z truskawkami 

Na ciasto: 
  • Szklanka mąki pszennej 
  • Szklanka cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 150 g masła 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%) 

Wszystkie składniki zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wkładamy do posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 15-20 minut. 

Na masę: 
  • 1 opakowanie słodkiej śmietanki kremówki 
  • 250 g serka ricotta 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 

Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ricottą i cukrem waniliowy. Delikatnie mieszamy. 

Na ostudzony spód wykładamy kremową masę. Na górze układamy pokrojone na połówki truskawki (im więcej, tym lepiej). Dekorujemy kilkoma kleksami ubitej kremówki. Ciasto przechowujemy w lodówce. 


Strawberry pie 

Na spód: 
  • 1 opakowanie herbatników digestive 
  • Pół szklanki brązowego cukru 
  • 100 g masła 

Herbatniki kruszymy (można to zrobić w mikserze z tnącymi ostrzami). Dosypujemy do nich cukier i dolewamy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę rozkładamy w wysmarowanej masłem okrągłej formie. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 10-15 minut. 

Na masę: 
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 
  • 2 żółtka 
  • Kilka kropel syropu truskawkowego 

Mleko łączymy z żółtkami, dolewamy syrop. Masę wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 7-10 minut (w tej samej temperaturze). 

  • Ok. 30-50 dag truskawek 
  • 3 łyżki cukru 
  • Kilka kropel soku z cytryny 
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie 

Składniki miksujemy aż powstanie dosyć gładka masa. Dolewamy żelatynę. Masę wylewamy na wystudzony spód. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 

Karolina Wiercigroch




Zobacz także


Uroda

Dezodoranty CD debiutują w drogeriach Rossmann

Uroda

Testuj zestawy kosmetyków - XXXII edycja

Kuchnia

Pajda i pasta - nowe pasty warzywne marki ROLNIK

Relaks

Morgan Freeman ponownie poszuka Boga


 





Komentarze

(Brak komentarzy)

Dodaj komentarz

Komentarz
Podaj nazwę użytkownika (musisz być zarejestrowana / zarejestrowany)
Captcha

Konkursy

Wygraj zestaw kosmetyków Floslek


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez markę Floslek

Wygraj zestaw kosmetyków Eveline Cosmetics


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 5 zestawów kosmetyków ufundowanych przez Eveline Cosmetics

Pysznie i zdrowo! Konkurs z marką Oleofarm


Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj 1 z 8 zestawów nagród ufundowanych przez markę Oleofarm








Powered by Actualizer CMS & Heuristic

Zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies m.in w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili mogą Państwo w swojej przeglądarce dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie i polityce prywatności.