Strona główna Aktualności Potrawy kuchni śląskiej – poznaj 5 najpopularniejszych

Potrawy kuchni śląskiej – poznaj 5 najpopularniejszych

przez admin

Gdzie w Polsce zjeść najbardziej różnorodną kuchnię, bogatą w smaki i tradycje? Odpowiedź jest prosta – na Śląsku. To tutaj zasmakujemy potraw, które mają swoje korzenie w innych kulturach, czyli niemieckiej, czeskiej oraz polskiej. Poznaj 5 specjałów, które najlepiej zjeść, aby poczuć smak domowej kuchni śląskiej.

1. Kluski śląskie – te miękkie kluski z dziurką w środku kojarzą nam się przede wszystkim z obiadem u babci. Ich bazą są ziemniaki oraz mąka ziemniaczana. Jemy je z mięsami, różnymi sosami, ale bardzo często po prostu ze śmietaną lub skwarkami, które zatrzymują się w wyrobionym wgłębieniu. Kluski śląskie to danie obowiązkowe, jeśli chcemy zasmakować Śląska, zwłaszcza, że zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego1.

2. Rolada – z czym jeść kluski śląskie? Najlepiej z roladą, która jest typowym mięsnym dodatkiem do niedzielnego obiadu w tej części Polski. Tradycyjna robiona jest z mięsa wołowego, w które zawija się słupki ogórka kiszonego, kawałki cebuli, paski wędzonego boczku czy kiełbasy. Inny sposób wykonania to mięso wypełnione farszem ze zmielonych składników. Potrawa jest czasochłonna i wymaga cierpliwości w zawijaniu mięsa,

3. Modro kapusta
– jest dopełnieniem obiadu składającego się z klusek śląskich i rolady. To czerwona kapusta gotowana z dodatkiem cebuli i boczku, która jest podsmażana i na koniec przyprawiana solą, cukrem i octem, który podkreśla kolor potrawy. Co ciekawe modro kapustę zjemy również jako typowe danie w Wielkopolsce.

4. Krupniok – to kolejny produkt śląski wpisany na listę produktów tradycyjnych. Składa się z kiszki zrobionej z kaszy i krwi, która przeznaczona jest do gotowania lub smażenia2. Kiedyś produkt przygotowywany był na specjalne okazje, np. wesela. Teraz krupnioki możemy spotkać nie tylko na Górnym Śląsku czy Opolszczyźnie, ale w całym kraju i poza jego granicami, najczęściej na targach kulinarnych promujących tradycyjną żywność.

5. Kołocz śląski
– a co na deser? Jeśli chcemy wypróbować Śląska na słodko to kołocz spełni swoje zadanie. To słodkie maślane ciasto, nazywane też plackiem, możemy spróbować w kilku wariantach, np. z nadzieniem z maku, sera czy jabłek. Wersja mniej popularna bez nadzienia przypomina ciasto drożdżowe. Kołocz to symbol obfitości, dlatego na Śląsku ciasto pojawiało się przy okazji wesela. Przysmak miał symbolizować obfitość na nowej drodze życia młodej pary.

Alejakobiet.pl
Na podstawie materiałów firmy PizzaPortal

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Pozostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej